Przepis pochodzi z gazety:) Troszkę go zmodyfikowałam. Jak zawsze:)

Składniki:

ok. 5-6 marchewek średniej wielkości

1 łodyga selera naciowego

1 średnia cebula

olej

1 słodka pomarańcza

brązowy ryż dmuchany

1 płaska łyżka kolendry rozgniecionej w moździerzu, 2 szczypty kurkumy, sól do smaku, odrobina kminku mielonego

Porcje: Około 5 miseczek zupy

zupa krem marchewkowo - pomarańczowa
zupa krem marchewkowo – pomarańczowa

Przygotowania:

Warzywa pokroić drobniutko i wrzucić do garnka. Zalać niewielką ilością wody, tak aby woda przykryła warzywa, a żeby miały trochę miejsca na swobodny ruch 🙂 Doprowadzić do wrzenia, dodać kilka kropel oleju, kurkumę, kolendrę, kminek, delikatnie wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości. 10-15 minut przed końcem gotowania dodać do zupy zmiksowaną pomarańczę. Można wcześniej obrać ją z większości skóry. Na koniec zmiksować na krem bądź zostawić kilka warzyw w całości. Na talerzu posypać ryżem dmuchanym.

Właściwości: zupa kwaśno-słodko-gorzka. Gorzki smak wyczuwalny na samym końcu. Lekko rozgrzewa, daje poczucie nasycenia, ale jest neutralna pod względem właściwości lekki-ciężki.