Składniki:
2 duże selery
2 średnie cebule
Ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
Ok. 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Olej / oliwa z oliwek
11/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1/2łyżeczki asafetydy
Sabji masala
Porcja: około 4-5 miseczek
Przygotowanie:
Do gotowego, gotującego się wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę selera. W międzyczasie pokroić cebulę także w drobną kostkę. W rondelku lub na patelni rozgrzać porządnie oliwę / olej: wrzucić kmin rzymski a po paru sekundach gorczycę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, wsypać asafetydę. Dodać cebulę i dusić pod przykryciem, po paru minutach posypać masalą. Następnie połączyć cebulę z bulionem i selerem. Kiedy seler będzie miękki, odcedzić go do malaksera i zmiksować, a później dodać ponownie do bulionu i wymieszać. Na koniec dodać śmietany. Gotową zupę można posypać natką pietruszki i prażonym słoneczkiem.
Nawet Pani nie wie jak mnie ucieszył Pani blog ,mam nadzieje ,że znajdzie się tu dużo wiadomości teoretycznych i praktycznych na temat takiego stylu odżywiania
Chenie bym przeczytała jak wygląda taki przykładowy dzienny jadłospis z przepisami najchętniej
pozdrawiam
Witam,
nie sądziłam, że będzie taki szybki odzew na mojego bloga 🙂
Cieszę się, że ktoś również podziela moje zainteresowanie zdrowym stylem odżywiania.
Teoria jak najbardziej będzie, bo bez tego ani rusz. Ajurweda jest obszerna ale też ciekawa i w łatwy sposób można ja przełożyć na warunki europejskie. Będzie też sporo przepisów kuchni indyjskiej, ale na tradycyjne polskie dania też się znajdzie miejsce. Ajurweda to przede wszystkim sposób przygotowania posiłków, podejście gotującego, atmosfera jaka panuje w kuchni.
Według Ajurwedy, jeżeli poznamy swoją konstytucję (Vata, Pita, Kapha) to kierując się tą wiedzą będziemy mogli dobrać odpowiednią, równoważącą nas dietę. O tym będę chciała też napisać.
Z tym przykładowym dziennym jadłospisem – to pomyślę, myślę że może też uda mi się coś naskrobać 😀
pozdrawiam serdecznie
Pani Agnieszko
będę do Pani zaglądać często ,bo już wiem ,ze mogę tu się dowiedzieć wiele na bardzo mnie interesujacy temat i to teoretycznie i praktycznie
dziękuje