Składniki:

2 duże selery
2 średnie cebule
Ok. 1,5 litra wywaru warzywnego
Ok. 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Olej / oliwa z oliwek
11/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1/2łyżeczki asafetydy
Sabji masala

Porcja: około 4-5 miseczek

Przygotowanie:
Do gotowego, gotującego się wywaru wrzucić pokrojonego w kostkę selera. W międzyczasie pokroić cebulę także w drobną kostkę. W rondelku lub na patelni rozgrzać porządnie oliwę / olej: wrzucić kmin rzymski a po paru sekundach gorczycę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, wsypać asafetydę. Dodać cebulę i dusić pod przykryciem, po paru minutach posypać masalą. Następnie połączyć cebulę z bulionem i selerem. Kiedy seler będzie miękki, odcedzić go do malaksera i zmiksować, a później dodać ponownie do bulionu i wymieszać. Na koniec dodać śmietany. Gotową zupę można posypać natką pietruszki i prażonym słoneczkiem.