Zupy to ewidentnie nie jest mój konik, więc postanowiłam się wspomóc i przeglądnęłam parę stron, gdzie można znaleźć pyszne zupki i… znalazłam! Krem brokułowo-porowy z kardamonem. Oryginalny przepis można znaleźć na blogu Moja kuchnia. Polecam tę zupę, bo jest naprawdę dobra i dosyć szybko się ją przygotowuje. Zaczynajmy…
Składniki:
1 por – pokrojony w cieniutkie paseczki
1 cały brokuł – podzielony na mniejsze różyczki
2 średnie marchewki – starte
4 średnie ziemniaki – pokrojone w kostkę
3-4 kapsułki kardamonu – dałam więcej niż w oryginalnym przepisie, by czuć mocniej zapach i smak
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka czarnuszki
6-8 łyżek oliwy z oliwek
1 – 1,5 litra wywaru warzywnego
Porcje: około 5 miseczek
Przygotowanie:
Oliwę dobrze rozgrzać w garnku o grubym dnie (żeby warzywa się nie przypalały), a następnie wrzucić kmin rzymski, po chwili czarnuszkę. Kiedy przyprawy ulotnią aromat, dodać asafetydy i jeszcze na parę sekund ziarna kardamonu. Wrzucić pora i poddusić go lekko, następnie dodać ziemniaczki i chwilę dusić pod przykryciem – pilnować żeby się warzywa nie przywarły do dna. Po paru minutach dodać brokuła i marchewkę. Dusić około 10 minut, a następnie zalać gorącym bulionem. Wymieszać lekko, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie wyciągnąć ziarna kardamonu i zmiksować warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można również dodać odrobinę śmietany.
Swietnie brzmi i wyglada w Twoim wykonaniu! Nastepnym razem zrobie w Twojej wersji 🙂
Ciesze sie, ze tez moglam sie na cos przydac 😉
Pozdrawiam!
Bea, dziękuje. Zawsze starałam się robić potrawy wg oryginalnego przepisu, ale zawsze mi coś dodatkowego wpadało do garnka 🙂 Właśnie zabieram się do Twojej Brioszki cytrynowej – ale teraz idę zgodnie z planem 'D
pozdrawiam
Ja tez jestem taki kuchenny 'ulepszacz’ 😉
Mam nadzieje, ze brioszka Ci posmakuje! Nie jest to zbytnio 'zdrowy’ wypiek, ale wmawiam sobie ze od czasu do czasu… 😉
dokładnie się z tobą zgadzam – nie znam żadnego „zdrowego” wypieku ale od czasu do czasu coś niezdrowego dla zahartowania się, jest potrzebne 😉
idę piec
co za fatalna pomyłka … Moja Brioszka cytrynowa okazała się… no, cóż – Easy almond cake Nigelli :):):)
idę piec
pozdr.
🙂
Nic nie szkodzi, almond cake tez jest pyszny! 😉
jaki ma pyszny kolor!
o tak, kolor i zapach jest fantastyczny! Ale muszę powiedzieć, że almond cake nie był moim dziełem konkursowym 🙁
Jutro goście przychodzą,więc dobrze że moja babcia coś przyniesie 😉
Trochę za tłusty mi ciasto wyszło. Całe masło odłożyło się na dnie.
Ale za to taki smakowity mi, że go z mężem spałaszujemy na pewno. Już dzisiaj.
pozdrawiam i dobrej nocy