Zupy to ewidentnie nie jest mój konik, więc postanowiłam się wspomóc i przeglądnęłam parę stron, gdzie można znaleźć pyszne zupki i… znalazłam! Krem brokułowo-porowy z kardamonem. Oryginalny przepis można znaleźć na blogu Moja kuchnia. Polecam tę zupę, bo jest naprawdę dobra i dosyć szybko się ją przygotowuje. Zaczynajmy…

Składniki:

1 por – pokrojony w cieniutkie paseczki

1 cały brokuł – podzielony na mniejsze różyczki

2 średnie marchewki – starte

4 średnie ziemniaki – pokrojone w kostkę

3-4 kapsułki kardamonu – dałam więcej niż w oryginalnym przepisie, by czuć mocniej zapach i smak

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/4 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka czarnuszki

6-8 łyżek oliwy z oliwek

1 – 1,5 litra wywaru warzywnego

Porcje: około 5 miseczek

Przygotowanie:

Oliwę dobrze rozgrzać w garnku o grubym dnie (żeby warzywa się nie przypalały), a następnie wrzucić kmin rzymski, po chwili czarnuszkę. Kiedy przyprawy ulotnią aromat, dodać asafetydy i jeszcze na parę sekund ziarna kardamonu. Wrzucić pora i poddusić go lekko, następnie dodać ziemniaczki i chwilę dusić pod przykryciem – pilnować żeby się warzywa nie przywarły do dna. Po paru minutach dodać brokuła i marchewkę. Dusić około 10 minut, a następnie zalać gorącym bulionem. Wymieszać lekko, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie wyciągnąć ziarna kardamonu i zmiksować warzywa, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można również dodać odrobinę śmietany.

krem z brokula

krem z brokuła