Składniki:
1 serek z tofu – prawdziwy ( nie kupujcie podróbek:) ), pokrojony w grubszą kostkę
2 mniejsze marchewki – przekrojone na pół i w półplasterki
1 i 1/2 selera naciowego – na pół i w cienkie paseczki
2 większe ziemniaki – pokrojone w kostkę
3 małe cebule – pokrojone w kosteczkę
1 cukinia – pokrojona w kostkę
Zielona część dymki – poszatkowana, ale nie za cienko (ilość: według gustu)
Olej / oliwa
kmin rzymski, ajwan, kolendra – zmielić razem w młynku lub rozbić w moździerzu
1 i 1/2 chili – pokrojonego w kosteczkę (bez pestek)
1/2 łyżeczki czarnuszki
Sabji Masala – do smaku
1 łyżeczka płaska kurkumy
1 łyżeczka pokrojonego w kostkę imbiru
Porcje: 3 – 4
Przygotowanie:
W woku rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucić czarnuszkę, po chwili dodać zmielone przyprawy. Po ok. 10 s. wrzucić cebulkę, chili i tofu.
Tofu najlepiej dodawać na samym początku smażenia, żeby przesiąknęło zapachami i smakami. Jest wtedy dużo smaczniejsze.
Kiedy cebulka zrobi się szklista, dodać ziemniaki, posypać kurkumą, sabji masalą, lekko wymieszać i smażyć pod przykryciem około 10-13 min. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy. Po kolejnych 10 min. dodać cukinię, lekko wymieszać i przykryć.
Czas smażenia, który tutaj podaję, jest orientacyjny i zależny od intensywności ognia, na jakim smażycie. Musicie sprawdzać, czy warzywa są miękkie, czy też nie. Zwracajcie też uwagę, żeby wrzucać je w odpowiedniej kolejności – zastanowić się, czy w momencie kiedy marchewka będzie miękka, ziemniaki nie będą już rozgotowane?
Pod koniec dodać zieloną część dymki, dosolić do smaku i skropić cytryną.
Warzywa można podawać jako dodatek do kaszy gryczanej i buraczków na ciepło 🙂
a ja poproszę jeśli mogę przepis i na te buraczki
A jak gotujesz kasze?
A mam pytanie ,a ciasta jakieś fajne Agnieszko robisz?
na buraczki podam przepis może nawet zaraz.
kasze jaglaną najpierw płukam, potem zalewam gorącą wodą tak z 1-2 cm ponad kaszę (kasze zwiększają swój rozmiar 3 krotnie , więc trzeba sobie dobrze wymierzyć 🙂 ) i gotuję do odparowania. Nie solę jej ani nie mieszam w trakcie. Pozostawiam samą sobie. Na talerzy polewam oliwą / olejem i gotowe.
Jeżeli chodzi o ciasta to często robię marchewkowe, szarlotkę z grysikiem (bez jajek) – prosta i szybka lub coś ala kruche z dżemem malinowym i góra z białek. Postaram się w ciągu najbliższych dni wrzucić jakiś przepisik.
pozdrawiam
Agnieszko , bardzo dziękuje za odpowiedz – i czekam na te ciasta -szarlotkę sypana znam i robie -myślę ,ze są podobne
Ale te dwa drugie chętnie bym poznała
dzisiaj już mi się nie uda ale wrzucę jak najszybciej
Agnieszko ,oczywiście w jakieś wolnej chwili