Kolejna tarta, tym razem z samą cukinią. Żółta cukinia ma delikatniejszy i łagodniejszy smak od zielonej. Polecam!
Składniki:
1 cukinia żółta – pokrojona w cieniutkie plasterki
1 duży pomidor (malinówka) – obrany ze skórki i pokrojony w plastry
1 średnia cebulka – poszatkowana drobno
oliwa do smażenia
ok. 1 łyżka płaska kminu rzymskiego
kilka ziarenek kozieradki (5-10)
1 łyżka czarnej gorczycy
sól do smaku
1 łyżeczka płaska kurkumy
ciasto:
ok. 250g mąki orkiszowej ciemnej
ok. 1/2 kostki masła roztopionego lub bardzo miękkiego
śmietana
1/3 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, kurkumy
odrobina soli
Porcje: cała tarta – ok 8 średniej wielkości kawałków
Przygotowanie:
Ciasto: W czasie kiedy warzywa będą się dusiły, przygotować ciasto na tartę. W garnku wymieszać mąkę z cynamonem, kardamonem i kurkumą oraz z solą. Dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle śmietany, żeby powstało w miarę miękkie, łatwe do wyrobienia ciasto. Wyłożyć ciastem naczynie na tartę.
Farsz: Na gorącą oliwę wrzucić czarną gorczycę. Kiedy już zmieni kolor na szary, zacznie strzelać i wydzieli się zapach, dodać kozieradkę a po ok 6-7 sekundach kmin rzymski. Kiedy kmin się zarumieni (ale nie przypali), dodać cebulkę. Wymieszać z przyprawami, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojoną cukinię, delikatnie wymieszać uważając żeby się plasterki nie rozwaliły. Po 5 minutach dodać kurkumę i wymieszać. Pod koniec smażenia dodać soli. Kiedy cukinia zmięknie i farsz będzie gotowy, poukładać na cieście plasterki pomidora, a na wierzch ułożyć farsz z cukinii. Smażyć przez około 15-20 minut, aż brzegi tarty będą zrumienione i dopieczone.
Życzę smacznego!
I na dodatek tak niezwykle aromatyczna ta Twoja tarta! Przyprawy siwtnie sie chyba z cukinia komponuja, prawda?
Pozdrawiam serdecznie!
mialo byc : swietnie 😉
Witaj Bea,
przyprawy to podstawa, wyciągają z cukinii jej lekko słodkawy smak, no i ten aromat 😀
Agnieszko , chyba trzeba wykorzystać czas ostatnich warzyw typu cukinia ,takich gruntowych i zrobić tartę :)))))
p.s a mam pytanie masz może takie przepisy na ciasta bez jajek , obiecałam jednej osobie poszukać
Margot,
narazie nic mi do głowy nie przychodzi poza kruchymi, w którym można pominąć jajka i wtedy wychodzi podobny spód jak do tarty (mąka, cukier, przyprawy, śmietana, miękkie masło)
Jak coś znajdę to dam znać
pozdrawiam
Agnieszko ,byłabym wdzięczna
ja kruche to znam , jeszcze dodatkowo daje się tam tartą marchewkę i wychodzi super
Ale jakbyś jeszcze coś tam ciekawego znalazła to będe wdzięczna
ale tartą marchewkę razem z mąką i resztą mieszasz?
Agnieszko taki jest przepis
400g mąki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
ja dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem siekamy z masłem ,dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ,ochłodzić ,wałkować i piec w temperaturze ok 180-200stopni C ok 15-20 minut
dziękuje wypróbuje na pewno:)
Agnieszko ja na tym cieście robię mazurki , w tym roku taki
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28061&hl=
ale tez ciasteczka lub rogaliki
wygląda bosko! te owieczki są prze cudne
co do ciasta bez jajek.
Czasami robię coś co oryginalnie nazywa się chlebem bananowo-morelowym. Tylko że jest dosyć słodki więc ja je jako ciasto traktuję i tak też serwuję. przepis na chleb czy też ciasto bananowe pod adresem
http://ajurweda.wordpress.com/2009/06/18/chleb-bananowo-morelowy/
Agnieszka dziękuje , zapomniałam o nim tzn tym cieście bananowym
Margot, mam jeszcze jedno ciasto bez jajek.
Szarlotka grysikowa. Dziś już nie dam rady ale jutro wrzucę na stronę, bo muszę proporcje odszukać (niestety bez zdjęć narazie, bo nie zamierzam jej robić – ale jak tylko zrobię to i zdjęcia będą)
pozdrawiam
przepis na szarlotkę bez jajek jest na stronie:
http://ajurweda.wordpress.com/2009/09/22/szarlotka-z-grysikiem/
udanych wypieków