Składniki:
farsz:
2-3 cienkie marchewki – pokrojone w cieniutkie plasterki
1/2 większego selera – pokrojony w prostokąciki (ok. 1 cm)
4 ziemniaczki średniej wielkości – pokrojone w kosteczkę drobną, ale też nie za małą
1 cukinia – starta na grubym oczku
2 łyżeczki ajwanu
1/2 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki ziaren kozieradki
10 ziaren kardamonu+10 ziaren czarnego pieprzu – zemleć w młynku i wymieszać z 1 łyżeczką kurkumy
sól – do smaku
oliwa
ciasto:
ok. 250g mąki orkiszowej ciemnej
ok. 1/2 kostki masła roztopionego lub bardzo miękkiego
śmietana
1/3 łyżeczki kurkumy
odrobina soli
Porcja: cała tarta – około 6-8 kawałeczków
Przygotowanie:
Farsz: Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucić kozieradkę. Po paru sekundach dodać ajwan a na koniec asafetydę. Następnie dodać ziemniaczki, wymieszać lekko z przyprawami i przykryć. Po ok. 8 minutach dodać marchewkę a po chwili selera. Posypać wszystko zmielonymi przyprawami (kardamon, pieprz, kurkuma), wymieszać i przykryć na kolejne 8 minut. Na koniec dodać cukinię, odrobinę posolić. Dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozwalały.
Ciasto: Kiedy warzywa będą prawie gotowe, przygotować ciasto na tartę i włączyć piekarnik (190 stopni). W garnku wymieszać mąkę z kurkumą oraz z solą. Dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle śmietany, żeby powstało w miarę miękkie ciasto, tak by je można było łatwo wyrabiać. Wyłożyć ciastem naczynie na tartę.
Przełożyć warzywa na tartownicę, posypać ziarnami słonecznika i włożyć do piekarnika. Piec około 15-20 minut, aż brzegi ciasta będą lekko zarumienione.
Aż ślinka cieknie na widok tej tarty 🙂 Kolory są zachwycające 🙂 Pozdrawiam!