Bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem szybka tarta z warzywami. Wyśmienicie pasuje zarówno jako danie obiadowe, jak i na wczesną kolację. Oczywiście pamiętać trzeba o zjedzeniu odpowiedniej ilości, bo można się zapomnieć.
Składniki:
3 mniejsze cebule
1 mała cukinia pokrojona w cieniutkie prążki
1 mały kabaczek pokrojony w cieniutkie prążki
ok. 300-400g szpinaku – porwanego na kawałeczki
1 duży lub 2 mniejsze pomidory – bez skórki
oliwa
1 i 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1 łyżeczka ajwanu
1/2 płaskiej łyżeczki asafetydy
1 płaska łyżeczka subji masala
1 łyżka imbiru świeżego
sól do smaku
garść lub dwie orzechów włoskich – pokrojonych w mniejsze kawałeczki
ok. 250g mąki orkiszowej
ok. 1/2 kostki masła
maślanka
1/3 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, kurkumy
Porcje: 1 tarta
Przygotowanie:
Farsz: W woku rozgrzać oliwę, dodać czarną gorczycę. Kiedy zacznie strzelać, a zapach stanie się wyczuwalny, dodać ajwan, po chwili imbir i asafetydę. Następnie wrzucić cebulkę i poddusić kilka minut. Dodać pokrojoną cukinię i kabaczka. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, w międzyczasie dodać subji masala. Następnie dodać szpinak, przykryć i zaczekać aż zmniejszy swoją objętość. Dosolić do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, odstawić z ognia.
Włączyć piekarnik na 180-190 stopni.
Ciasto: W czasie kiedy warzywa będą się dusiły, przygotować ciasto na tartę. W garnku wymieszać mąkę z cynamonem, kardamonem i kurkumą. dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle maślanki, żeby powstało w miarę miękkie ciasto, które łatwo będzie wyrobić.
Brzeg tartownicy wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto tak, by powstało koło. Wyłożyć nim naczynie na tartę, położyć na dnie plasterki pomidora i na to nałożyć farsz z cukinii i szpinaku. Piec około 20-25 minut.
niezwykle smakowicie się zapowiada , jest w niej wszystko co lubię
p.s a ta książka co kupiłam bardzo mi się podoba jest super dla takich laików jak ja
NA rynku jest sporo pozycji na temat ajurwedy lepszych lub gorszych. Ciesze sie że znalazłaś coś interesującego.
A tarta to jedno z moich ulubionych dań 🙂
pozdrawiam