Bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem szybka tarta z warzywami. Wyśmienicie pasuje zarówno jako danie obiadowe, jak i na wczesną kolację.  Oczywiście pamiętać trzeba o zjedzeniu odpowiedniej ilości, bo można się zapomnieć.

Składniki:

3 mniejsze cebule

1 mała cukinia pokrojona w cieniutkie prążki

1 mały kabaczek pokrojony w cieniutkie prążki

ok. 300-400g szpinaku – porwanego na kawałeczki

1 duży lub 2 mniejsze pomidory – bez skórki

oliwa

1 i 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

1 łyżeczka ajwanu

1/2 płaskiej łyżeczki asafetydy

1 płaska łyżeczka subji masala

1 łyżka imbiru świeżego

sól do smaku

garść lub dwie orzechów włoskich – pokrojonych w mniejsze kawałeczki

ok. 250g mąki orkiszowej

ok. 1/2 kostki masła

maślanka

1/3 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, kurkumy

Porcje: 1 tarta

tarta z cukinią i szpinakiem

tarta z cukinią i szpinakiem

Przygotowanie:

Farsz: W woku rozgrzać oliwę, dodać czarną gorczycę. Kiedy zacznie strzelać, a zapach stanie się wyczuwalny, dodać ajwan, po chwili imbir i asafetydę. Następnie wrzucić cebulkę i poddusić kilka minut. Dodać pokrojoną cukinię i kabaczka. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, w międzyczasie dodać subji masala. Następnie dodać szpinak, przykryć i zaczekać aż zmniejszy swoją objętość. Dosolić do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, odstawić z ognia.

Włączyć piekarnik na 180-190 stopni.

Ciasto: W czasie kiedy warzywa będą się dusiły, przygotować ciasto na tartę. W garnku wymieszać mąkę z cynamonem, kardamonem i kurkumą. dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle maślanki, żeby powstało w miarę miękkie ciasto, które łatwo będzie wyrobić.

Brzeg  tartownicy wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto tak, by powstało koło. Wyłożyć nim naczynie na tartę, położyć na dnie plasterki pomidora i na to nałożyć farsz z cukinii i szpinaku. Piec około 20-25 minut.