Tarta nadaje się na chłodne dni, wytwarza ciepło oraz ciężkość. Aby zwiększyć lekkość, można mąkę pszenną wymienić  np. na orkiszową (jasną lub graham), a zamiast śmietany dodać maślanki, kefiru czy naturalnego jogurtu.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

1/3 kostki masła – rozpuszczonego

śmietana – tyle, aby ciasto się nie kleiło i nie było za twarde (u mnie ok. połowy dużej)

odrobina soli, kurkumy, imbiru w proszku

farsz:

średniej wielkości cukinia – pokrojona w plasterki

1 por – dokładnie umyty i pokrojony w ok. 1 cm paseczki (kroję pora wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, dopiero potem w kawałeczki)

1 pełna łyżka liści curry

1 łyżka kminu rzymskiego

1 płaska łyżeczka cynamonu

kawałek imbiru – drobna kosteczka

odrobina soli l i pieprzu

sok z cytryny

Porcja: tartownica okrągła o średnicy 28,5 cm

tarta z cukinią i porem

tarta z cukinią i porem

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać kmin rzymski, po chwili zmielone liście curry. Po paru sekundach (kiedy zapach przypraw będzie intensywny, przyprawy lekko brązowe, ale nie spalone!) dodać pora. Całość wymieszać i przykryć, smażąc na małym ogniu. Po ok. 7-9 minutach dodać cukinię. Kiedy cukinia lekko zmięknie, dodać cynamon, a po paru minutach sól i pieprz. Kiedy cukinia będzie już całkiem miękka, zgasić ogień.

W czasie kiedy robiłam farsz, włączyłam piekarnik na 180 stopni i zabrałam się do przygotowania ciasta.

Mąkę trzeba wymieszać z przyprawami i solą. Dodać stopione masło i wymieszać dokładnie, aż mąka połączy się z masłem (mąka powinna wyglądać jakby była wilgotna, lekko zlepiona). Następnie dodać tyle śmietany, żeby wyszło gładkie, miękkie, ale nie klejące się ciasto:) Wyrobić ok 10 minut. Rozwałkować i ułożyć na brytfance. Aby się pozbyć powietrza, które mogło się dostać między brytfankę a ciasto, dla pewności zawsze nakłuwam cały spód ciasta widelcem, łącznie z brzegami. Zazwyczaj najpierw wkładam samo ciasto do piekarnika, żeby delikatnie stwardniało, a potem dopiero nakładam farsz. Tym razem od razu nałożyłam farsz na ciasto, posypałam ziarnami słonecznika i polałam sokiem z cytryny, włożyłam do piekarnika i piekłam mniej więcej 20 minut. W tym przypadku spód  tarty jest miękki. Jeżeli chcecie, aby ciasto od spodu było twarde i chrupiące należy zrobić to tym pierwszym sposobem.

Ciasto włożyć do piekarnika na 8-10 minut, po czym wyjąć, nałożyć farsz i piec około 15-20 minut.