Przepis na spód do tarty dostałam od Olgi – dziękuję Ci pięknie, jest niesamowita! Wcześniej oczywiście udało mi się załapać na małą degustację – z farszem ze szpinakiem i fetą – dlatego też proponuję ją dzisiaj na sowim blogu.

Składniki:

1,8 kg ziemniaków

2 cebulki

sól, pieprz do smaku

jajko

1 i 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w cienkie plasterki

kawałeczek pora – drobno poszatkowany

ostra subji masala, suszone liście curry, sól

1 większy pomidor

ew. odrobina parmezanu do posypania na wierzchu

Porcja: naczynie na dużą tartę

tarta na spodzie ziemniaczanym

tarta na spodzie ziemniaczanym

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz cebulkę zmiksować, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Dodałam więcej pieprzu, żeby smak był bardziej wyrazisty. Formę do tarty wysmarować np. olejem, następnie wylać masę ziemniaczaną, rozprowadzić równo uwzględniając brzegi.

Wiem, że dla niektórych to może być za późno, ale dodaję jeden, istotny szczegół. Jak zmiksujemy ziemniaki, należy odlać wodę, która odejdzie:) Ja nawet odcisnęłam masę na sitku, przygniatając ją łyżką, żeby odcisnąć jak najwięcej wody. Potem dopiero doprawiłam.

Włączyć piekarnik na temperaturę 180-190 stopni C. Jak piekarnik się nagrzeje, włożyć formę i piec około 15 minut – masa ziemniaczana powinna mieć złotawy kolor i stałą (raczej twardszą) konsystencję. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju ryżowego. Dodałam pokrojonego pora, a po paru minutach rozdrobnione liście curry oraz subji masalę. Po kilku minutach dodałam pokrojoną w plasterki cukinię, wymieszałam delikatnie z przyprawami i przykryłam. Jeżeli poczujecie, że farsz może ulec przypaleniu można dodać więcej oleju, ale ja osobiście preferuję dodanie odrobinki wody – pamiętajcie, że sama cukinia kiedy zacznie mięknąć puści soki. Pod koniec duszenia dosolić do smaku. Kiedy wszystko będzie gotowe, nakładamy farsz na spód tarty, a na wierzch układamy plasterki pomidora. Całość wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut. Polecam podawać razem z surówką z marchewki, z rodzynkami/ śliwkami i oliwką – przepis zostanie dopiero podany:)

Gotowe:)

Właściwości: Tarta jest idealna na deszczową pogodę, rozgrzewa, jest neutralna pod względem lekki – ciężki.