Wyśmienita na obiad, krucha tarta z brokułami:) Na kolację też może być, ale ze względu na dużą ilość tłuszczu wzmaga ciężkość. Natomiast jeden kawałeczek będzie odpowiedni.

Właściwości tarty: Tarta ze względu na większą ilość tłuszczu (masła) wzmaga ciężkość. Pod względem ciepła-zimna jest równoważąca

Składniki:

1 brokuł – umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody przez kilka minut, aby lekko zmiękł

3 jajka

180 ml śmietanki kremówki

sól, pieprz, subji masala, sok z cytryny

210 g mąki pszennej z pełnego przemiału

2 szczypty kurkumy, odrobina czarnuszki

180g masła

3-4 łyżki zimnej wody

tarta z brokułami

tarta z brokułami

tarta z brokułami

tarta z brokułami

Przygotowanie:

Ciasto: Włączyć piekarnik na 220C. Mąkę, kurkumę, czarnuszkę wymieszać razem. Całość połączyć z masłem i wodą. Rozwałkować ciasto i wyłożyć je w formie do tarty.  Nakłuć widelcem cały spód tarty. Ciasto piec przez ok. 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.

Farsz: Ugotowane, odcedzone brokuły zmiksować w malakserze. Można zostawić kilka różyczek, które układamy na wierzchu tarty. Jajka zmiksować do podwojenia objętości. W osobnej  miseczce ubić śmietankę, następnie połączyć ją z jajkami. Dodać zmiksowanego brokuła, 1/2 łyżeczki subji masala, pieprz i sól do smaku. Wylać masę na spód tarty, na wierzch poukładać resztę brokuła, następnie włożyć całość do piekarnika na 20 minut.