Wyśmienita na obiad, krucha tarta z brokułami:) Na kolację też może być, ale ze względu na dużą ilość tłuszczu wzmaga ciężkość. Natomiast jeden kawałeczek będzie odpowiedni.
Właściwości tarty: Tarta ze względu na większą ilość tłuszczu (masła) wzmaga ciężkość. Pod względem ciepła-zimna jest równoważąca
Składniki:
1 brokuł – umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody przez kilka minut, aby lekko zmiękł
3 jajka
180 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz, subji masala, sok z cytryny
210 g mąki pszennej z pełnego przemiału
2 szczypty kurkumy, odrobina czarnuszki
180g masła
3-4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Ciasto: Włączyć piekarnik na 220C. Mąkę, kurkumę, czarnuszkę wymieszać razem. Całość połączyć z masłem i wodą. Rozwałkować ciasto i wyłożyć je w formie do tarty. Nakłuć widelcem cały spód tarty. Ciasto piec przez ok. 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.
Farsz: Ugotowane, odcedzone brokuły zmiksować w malakserze. Można zostawić kilka różyczek, które układamy na wierzchu tarty. Jajka zmiksować do podwojenia objętości. W osobnej miseczce ubić śmietankę, następnie połączyć ją z jajkami. Dodać zmiksowanego brokuła, 1/2 łyżeczki subji masala, pieprz i sól do smaku. Wylać masę na spód tarty, na wierzch poukładać resztę brokuła, następnie włożyć całość do piekarnika na 20 minut.
Będziesz tak zapodawać przepisy z Koninek? Suuuper…
No coś tam pewnie zapodam:)
No to dzisiaj się za ten przepis biorę, zobaczymy co to wyjdzie 🙂
koniecznie daj znać o efektach:)
Tarta prze – py – sznaaaa !
Co prawda nie dodałam soku z cytryny, ale i tak niebo w gębie:)
A i jeszcze mam pytanie czy 'subji masala’ robisz sama czy korzystasz z gotowej?
smacznie pozdrawiam!
Efciak, dziękuję:)
Generalnie sama przyrządzam mieszanki. Tą, którą użyłam do tej tarty, kupiłam. Jak nie mam czasu żeby przygotować samej to korzystam z gotowych.
pozdrawiam!
Wygląda obłędnie i w dodatku wreszcie przepis bez znienawidzonych przeze mnie SERÓW w masie brokułowej. Ale się napaliłem – jutro do Tesco po formę do tarty i robimy:-)
Sławku, jak się udała tarta? Mam nadzieję, że smakowała:)
Czy w przypadku każdej z tart można zamiast śmietny dodać jogurt?
Dziękuję
Można użyć jogurtu zamiast śmietany. Jeżeli chodzi o właściwości to śmietana jest kwaśna w smaku i mimo, że to nabiał, to działa rozgrzewająco. Jogurt (o który notabene bardzo ciężko w Polsce, jeżeli ma być prawdziwy a nie sztucznie wytwarzany jak to ma miejsce ) jest bardziej wychładzający. Oba produkty wpływają na podwyższenie Kapha w ciele, natomiast łagodzą Vata. DLa pity niewątpliwie lepszy będzie jogurt niż śmietana.
To jest idealna tarta brokułowa! Tak lekka i delikatna w smaku, że po prostu rozpływa się w ustach!
Właśnie robię tartę i ślinka mi leci na samą myśl… zmieniłam troszkę przyprawy i kurczaczka dodałam ale myślę, że czosnek i papryka idealnie komponują się z brokułami. Dam znać czy mąż wywalił mnie z domu czy na rękach nosił 🙂
tak, czosnek i papryka do brokuła pasują idealnie, uzupełniają się smakami.
Hehehe, czekam na wieści poobiednie:)
pozdrawiam
tak więc będę szczera; tarta jaj nie urwała zjedzone troszkę, żeby nasycić brzuszki i tyle… no niestety nie każdemu musi wszystko smakować
Pozdrawiam
Jestem zdziwiona Twoim komentarzem, bo trudno oczekiwać, że każdy przepis będzie każdemu smakowal. W końcu smaki, gusta to bardzo indywidualna sprawa.
Pozdrawiam
Zrobiłam z mniejszej ilości mąki i masła, bo bałam się, że będzie za ciężka. Wszystkiego starczylo na jedną dużą tartę i dwie małe tarletki. W smaku tarta jest krucha i brokułowa. Idealna na ciepło, ale i po lekkim ostudzeniu. Następnym razem zrobię w grubej formie do tarty, z większą ilością nadzienia. Super!! Dziękuję i polecam wszystkim ten przepis.
Dziękuje Kasiu za miłe słowa:-)