Składniki:

2 pęczki świeżego szpinaku

oliwa z oliwek

asafetyda

ajwan

słonecznik

Porcje: 2

szpinak z prażonym słonecznikiem
szpinak z prażonym słonecznikiem

Przygotowanie:

Liście szpinaku umyć, poszatkować drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kolejno ajwan oraz odrobinę asafetydy. Następnie dodać poszatkowany szpinak. Wymieszać delikatnie z przyprawami i przykryć. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż szpinak całkowicie zmięknie. W międzyczasie na patelni podprażyć ziarna słonecznika. Posypać nim szpinak lub zmieszać z całością na patelni.

Właściwości: smakami dominującymi szpinaku są gorzki i cierpki, tym samym działa on osuszająco i ściągająco na narządy wewnętrzne. Podobnie działanie ma prażony słonecznik. Szpinak jest także wychładzający, ale sposób przygotowania w zasadzie neutralizuje tę właściwość.