Przepis na pyszne, szybkie ciasto bez jajek – szarlotka z grysikiem.

Składniki:

2 szklanki mąki (ja daję orkiszową graham)

2 szklanki grysiku

1 szklanka cukru (ja daję mniej)

kardamon, imbir suszony, cynamon

sok z 1 cytryny

1 kostka zimnego masła

1,5 kg jabłek

Porcja: blacha o wielkości: 21 cm x 21 cm.

Przygotowanie:

W misce zmieszać mąkę, cukier i grysik. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać sok z cytryny, odrobinę cynamonu, kardamonu i imbiru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć jedną warstwę (z trzech) suchych składników. Ułożyć warstwę jabłek, na tych suchych składnikach, na to znowu jabłka i na samą górę jeszcze raz posypać suchymi składnikami. Na wierzchu poukładać gęsto, cienkie plasterki masła. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 40 minut.

Po 30 minutach można sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Trzeba uważać, żeby nie spalić masła i ciasta z wierzchu, podczas gdy wewnątrz mąka i grysik będą jeszcze surowe. 

Mnie osobiście ciasto smakuje zimne, na następny dzień, kiedy się składniki zbiją ze sobą. Ale na ciepło też ma swój urok 🙂