Sos smaczny i lekki. Tych samych składników użyłam, aby zrobić kolejny pasztet soczewicowy, a którym oczywiście zmieniłam proporcje soczewicy do warzyw:)
Składniki:
- połowa brokuła – podzielona w różyczki
- po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
- 2 łyżki soczewicy czerwonej
- 1 cebula czerwona i 1/2 cebuli żółtej – pokrojone w grubą kostkę
- 1 ząbek czosnku – pokrojony w plasterki, dodany do surowej cebuli
- 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndu
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki cząbru, kurkumy na końcówkę łyżeczki, 1/3 łyżeczki kolendry, niecała płaska łyżeczka kminu rzymskiego, szczypta kardamonu
Porcja: 4 porcje do makaronu. Pasuje również jako dodatek do kaszy, ziemniaków lub naleśników
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i czosnek. Mieszam z olejem, dolewam odrobinę wrzątku, przykrywam i duszę 2 minuty. Następnie dodaję warzywa, a po 3-4 minutach przyprawy. Całość podlewam wrzątkiem (połowa objętości warzyw lub nieco więcej), przykrywam i dusze około 10-15 minut. Warzywa powinny być miękkie. NA końcu dodaję sól, pierz do smaku oraz połowę, płaskiej łyżeczki pasty z tamaryndu. Zamiast pasty można zetrzeć skórkę z połowy cytryny i dodać razem z przyprawami, ew użyć soku z cytryny, ale wtedy dodajemy go już na talerzu. Sos użyłam do makaronu.
właściwości: sos równoważący doszę pitta i kapha. Osoby typu vata mogą dodać więcej tamaryndu (lub soku z cytryny) oraz łyżkę świeżego imbiru, jak również wymienić czerwoną soczewicę na fasolkę mung.
Newsletter
Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!