Sos smaczny i lekki. Tych samych składników użyłam, aby zrobić kolejny pasztet soczewicowy, a którym oczywiście zmieniłam proporcje soczewicy do warzyw:)

 

Składniki:

  • połowa brokuła – podzielona w różyczki
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 cebula czerwona i 1/2 cebuli żółtej – pokrojone w grubą kostkę
  • 1 ząbek czosnku – pokrojony w plasterki, dodany do surowej cebuli
  • 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndu
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki cząbru, kurkumy na końcówkę łyżeczki, 1/3 łyżeczki kolendry, niecała płaska łyżeczka kminu rzymskiego, szczypta kardamonu

Porcja: 4 porcje do makaronu. Pasuje również jako dodatek do kaszy, ziemniaków lub naleśników

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i czosnek. Mieszam z olejem, dolewam odrobinę wrzątku, przykrywam i duszę 2 minuty. Następnie dodaję warzywa, a po 3-4 minutach przyprawy. Całość podlewam wrzątkiem (połowa objętości warzyw lub nieco więcej), przykrywam i dusze około 10-15 minut. Warzywa powinny być miękkie. NA końcu dodaję sól, pierz do smaku oraz połowę, płaskiej łyżeczki pasty z tamaryndu. Zamiast pasty można zetrzeć skórkę z połowy cytryny i dodać razem z przyprawami, ew użyć soku z cytryny, ale wtedy dodajemy go już na talerzu. Sos użyłam do makaronu.

właściwości: sos równoważący doszę pitta i kapha. Osoby typu vata mogą dodać więcej tamaryndu (lub soku z cytryny) oraz łyżkę świeżego imbiru, jak również wymienić czerwoną soczewicę na fasolkę mung.

Newsletter

Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!