Składniki:

2-3 garści soczewicy czerwonej – dokładnie wypłukanej

kawałeczek cukinii – startej na grubym oczku

kawałeczek selera – startego na grubym oczku

½ łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki kminku mielonego

ok. ½ – 1 łyżeczki kminu rzymskiego

¼ płaskiej łyżeczki asafetydy

1/3 łyżeczki czarnuszki

imbir pokrojony w kosteczkę

sól do smaku

sok z cytryny do polania dalu

porcje: dla 2-3 osób jako dodatek do obiadu, nie jako odrębne danie

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać, aż woda będzie czysta, zalać wodą i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, ściągnąć pianę oraz wsypać kurkumę i kminek mielony. Po paru minutach dodać warzywa – ilość warzyw ma być równa 1/3 całej potrawy. Delikatnie zamieszać i zostawić do czasu, aż soczewica się rozgotuje i zagęści. Posolić do smaku. Pod koniec gotowania na mocno rozgrzaną oliwę/olej wrzucić kmin rzymski, czarnuszkę. Po ok. 10 s. dodać imbir i asafetydę. Następnie całość dodać do gotującej się soczewicy. Wymieszać wszystko razem i pogotować jeszcze ze 2-3 minuty. Danie gotowe! Przyznam, że dal z warzywami to wspaniały dodatek do innych warzyw, kaszy czy ryżu i osobiście zasmakowałam w nim przeogromnie. Polanie sokiem z cytryny podkreśla bogactwo subtelnych smaków.

Przetestowałam również soczewicę z marchewką zmiksowaną na drobniutko i selerem lub pietruszką. Kawałeczek pora  natomiast, doda lekko ostrego i bardziej wyrazistego smaku 🙂