Początkowo sałatka miała być z kiełkami fasoli i buraków, ale kiełki się zbiesiły:D Tak więc pozostały mi ziarna. Dodałam również odrobinę rodzynek, tak tylko, żeby zaakcentować słodki smak i nadać nieco wyrazistości sałacie. Do tego lekki dressing… zresztą sami spróbujcie 🙂
Składniki:
4 liście sałaty – umyta, drobno poszarpana (nie podoba mi się słowo `poszarpana`, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego synonimu, który nie kojarzyłby mi się negatywnie – pomożecie?)
ziarna w dowolnej ilości – dynia, sezam biały, orzechy włoskie – podprażyłam na gorącej i suchej patelni, dają wtedy przyjemny zapach
1 łyżka lub 1 i 1/2 łyżki rodzynek – zamoczyłam na parę minut w ciepłej wodzie
dressing: 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, odrobina soli – dokładnie wymieszać
Porcja: 3
Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki, na końcu polać sosem i wymieszać. Smacznego!
Czasami żałuję, że rzadko znajduję czas, żeby robić sobie takie przysmaki na uczelnię.
Pozdrawiam!!
Niestety dieta uczelniana rządzi się innymi prawami (przynajmniej u mnie) i raczej muszę zadowolić się tym co mam akurat pod ręką – przymus 12 godzinnej posiadowy uczelnianej. Testowałam zupy ale po 4 godzinach były chłodne:( Sałatki mnie tylko rozochocą na więcej więc nie pytajcie co mi pozostaje:) Właśnie piekę chlebuś więc na zajęcia będzie akurat.
pozdrawiam.
Ja właśnie coraz częściej rozważam upieczenie własnego chleba. Posiadasz może jakiś fajny, wypróbowany przepis? Byłabym wdzięczna 🙂
Tutaj: http://ajurweda.wordpress.com/2009/07/14/rossiysky-z-ziarnami/ jest przepis na świetny chleb na zakwasie. Poczytaj też: http://piekarniatatter.blogspot.com/
lub http://www.chleb.info.pl
Doskonałe strony na temat chleba, jak zrobić zakwas, zaczyn i przepisy na przeróżne chleby:)
pozdrawiam
Dzięki serdeczne!
Znalazłam dzisiaj taki przepis – http://kuchennie.wordpress.com/2010/04/18/chleb-z-platkami-owsianymi-i-sezamem/
Zastanawiam się tylko czy drożdże będą mocno wyczuwalne w smaku :/
Drożdże zawsze nadają pewien specyficzny smak i zapach. Robiłam tylko jakieś bułeczki z dodatkiem drożdży. Chleb piekę na zakwasie bo uważam, że nic nie dorównuje takim chlebkom:) – jeżeli chodzi o walory smakowe. W każdym razie nawet chleb na drożdżach, ale domowy jest pyszny. Więc najlepszy sposób, żeby się przekonać co do drożdży to po prostu iść za ciosem i zrobić chleb:)
trzymam kciuki
pap
jakie szczęście, że z lodówką pełną sałaty natknęłam się na tego bloga.
z powodu pewnych braków w produktach rodzynki zastąpiłam czterema pokrojonymi daktylami, a sałaty było 2 rodzaje – lodowa i zwykła. z ziaren słonecznik, dynia i sezam. zamiast oliwy – olej lniany. rewelacja.
Brzmi smakowicie :)) Akurat mam sałatę(rzymską) i zaraz zrobię tą sałatkę.
Jest to sałata, która często ratuje mnie w potrzebie, prosta, ale nie znam lepszej, bardzo dziękuję za przepis i za nieustanną inspirację, no i za pyszne różne ciasteczka, które też robiłam.
DOminika, cieszę się że się sałata „przydała” 🙂
smacznego!