Początkowo sałatka miała być z kiełkami fasoli i buraków, ale kiełki się zbiesiły:D Tak więc pozostały mi ziarna. Dodałam również odrobinę rodzynek, tak tylko, żeby zaakcentować słodki smak i nadać nieco wyrazistości sałacie. Do tego lekki dressing… zresztą sami spróbujcie 🙂

Składniki:

4 liście sałaty – umyta, drobno poszarpana (nie podoba mi się słowo `poszarpana`, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego synonimu, który nie kojarzyłby mi się negatywnie – pomożecie?)

ziarna w dowolnej ilości – dynia, sezam biały, orzechy włoskie – podprażyłam na gorącej i suchej patelni, dają wtedy przyjemny zapach

1 łyżka lub 1 i 1/2 łyżki rodzynek – zamoczyłam na parę minut w ciepłej wodzie

dressing: 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, odrobina soli – dokładnie wymieszać

Porcja: 3

salatka z ziarnami

sałata z ziarnami

Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki, na końcu polać sosem i wymieszać. Smacznego!