Składniki:

1.5 szklanki dalu (indyjski żółty groch, płaski) – namoczony przez noc

3 jabłka starte na grubej tarce

sok z cytryny

masala: 8 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek kardamonu, ok. 1.5 cm całego cynamonu, 2 szczypty ajwanu, 4 całe goździki – zmielić w młynku na proszek

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cukru – ja dałam trzcinowego

1 łyżeczka pokrojonego w kostkę imbiru

Porcje: ok. 4-5 placków

placki z dalu

placki z dalu

Przygotowanie:

Namoczony dal odcedzić z wody i zmielić w malakserze. Do ciasta dolać wody, aby miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Wrzucić masalę, imbir, sól, cukier i wymieszać. Na mocno rozgrzaną suchą patelnię, wlewać po chochelce ciasta. Ewentualnie po wylaniu na patelnię ciasta, można wysmarować pędzelkiem brzegi ciasta żeby się nie spaliły.

Niestety nie pomoże tutaj obracanie patelnią, żeby rozprowadzić równomiernie ciasto, bo ma ono inną strukturę niż naleśnikowe. Ja używam łyżki (ale nie drewnianej, bo ciasto się do niej lepi) i rozprowadzam ciasto po całej patelni, tak żeby powstała cieniutka warstwa.

Uwaga! Ważny jest rodzaj patelni. Testowałam kilka i najlepiej sprawdza się żeliwna lub teflonowa. W pozostałych przypadkach ciasto przyklejało się do patelni.

Placki smażyć po obu stronach.

Jabłka wymieszać z sypkim cynamonem i sokiem z cytryny. Nałożyć na gotowe placki i zwinąć w rulonik.

Smacznego!