Składniki:
350 g selera naciowego oraz 35 g pora – pokrojone, ugotowane z odrobiną kurkumy, zmiksowane
ok. 2 filiżanek płatków owsianych – namoczonych na około 15-20 minut
jajko
2-3 łyżki mąki orkiszowej razowej
kolendra, kmin rzymski
sól, pieprz ziołowy
Porcja: brytfanka, podwójna keksówka
Przygotowanie: warzywa ugotować w odrobinie wody z dodatkiem kurkumy. Zmiksować. W misce wymieszać zmiksowane warzywa, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawy zmiksowane, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni.
Muszę wypróbować 🙂 a te płatki to suche wrzucamy czy zalaż je wodą aby napęczniały?
To zapewne przez ten mróz, hehehe:)
4 linijka: ok. 2 filiżanek płatków owsianych – namoczonych na około 15-20 minut ’)
pozdrawiam ciepło i smacznego:)
Dobrze, że mogę na ten mróz zwalić bo inaczej byłoby mi okropnie wstyd 😛 Tak czy siak dziękuję za odpowiedź 🙂
Chce zapytac czy pasztety i pasty sa jadane jako dodatek do pieczywa?
Witam,
Tak, pasty i pasztety stosuję jako dodatek do pieczywa. Czasami plaster pasztetu (na ciepło) dodaję do drugiego dania lub formuję z niego małe kuleczki, obtaczam np. w gomasio lub prażonym i lekko zmielonym słoneczniku
pozdrawiam
Jaki jest czas pieczenia?
Olu,
myślę, że tak około 30-40 minut. Pasztet powinien być zrumieniony z wierzchu.
pozdrawiam.