Składniki:

kubek fasoli: 1/3 czerwonej fasoli, 1/3 jaśka małego, 1/3 cieciorki -namoczyć na noc wszystko razem

1 ząbek czosnku

2 cebule – pokrojone w kostkę
2 marchewki, 1/2 selera – lekko zmielone w malakserze, drobne kawałeczki ale nie miazga

1 liść laurowy, 3 kuleczki ziela angielskiego, kurkuma, majeranek, 1 łyżka kminku, kardamon – przyprawy dodane do gotującej się fasoli

mąką pszenna razowa 3 łyżki

1-2 łyżki mąki kukurydzianej

sól

Porcje: brytfanka długości keksówki

ajurweda, pasztet z fasoli

pasztet z fasoli

Przygotowanie:

Wodę z pod fasoli wylać, nalać świeżej i postawić na ogniu. Zagotować, następnie dodać przyprawy: 1 liść laurowy, 3 kuleczki ziela angielskiego, kurkuma, majeranek, 1 łyżka kminku, kardamon. zmniejszyć trochę ogień i gotować aż strączki będą całkowicie miękkie. Po odcedzeniu, zmiksować przy użyciu blendera. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę i dusić ją, aż stanie się szklista. Dodać około 1/2 łyżeczki subji masala (ostra mieszanka przypraw) oraz marchewkę i selera. Dusić około 5 minut. Naste pnie połączyć ze zmiksowaną fasolą. Dodać mąki, soli , czosnku wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Właściwości: równoważący pod kątem lekki-ciężki.