Panir jest tradycyjnym indyjskim serem domowym. Wyglądem przypomina ser biały. Panir jednak jest jednak delikatniejszy w smaku i nie jest taki ciężki jak nasz polski biały ser. Panir można użyć do rożnych potraw albo jeść samego. Można go swobodnie smażyć i piec ponieważ nie topi się. Ser ten jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w przygotowaniu, poza tym robi się go dosyć szybko – czas na gotowanie mleka + ok 10 minut na dodanie środka ścinającego i odcedzanie 🙂
Składniki:
1,5 l pełnego mleka
mały jogurt naturalny
5 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Gdy mleko będzie sie “podnosiło”, wlewać powoli wcześniej zmieszany jogurt z sokiem z cytryny, cały czas delikatnie mieszając. Najpierw mleko zrobi sie przezroczyste, a potem zacznie oddzielać się gąbczasty ser – panir. Jeśli serwatka nie zrobi się przezroczysta, należy dodać jeszcze soku z cytryny. Kiedy ser oddzieli sie już całkowicie od serwatki, należy wyłączyć gaz. Wcześniej należy jeszcze przygotować sitko z wyłożoną gazą. Gotowy ser należy przelać na sitko. Im dłużej trzyma się serwatkę z serem na gazie, tym ser jest twardszy.
Porcje dla zainteresowanych:
* z 0.6 l mleka wychodzi ok. 75g – 100g paniru
* z 1.7 l mleka wychodzi ok. 200g – 250g paniru
* z 3 l mleka wychodzi ok. 350g – 400g paniru
środki ścinające: zamiast jogurtu można użyć serwatki ze ściętego mleka
Życzę udanych eksperymentów serowych!