Taki pomysł mi przyszedł do głowy, bo ciągłe robienie musu owocowego czy twarożku do naleśników zbrzydło nam:) Naleśniki z mąki orkiszowej z nadzieniem z buraczków i kaszy jaglanej. Pożywne, zdrowe i ciekawe.

Składniki:

3 łyżki kaszy jaglanej – sparzona, ugotowana na miękko

2 buraczki, ugotowane, starte na grubym oczku

1 cebulka – pokrojona w drobniutką kostkę

przyprawy: majeranek,kurkuma, pieprz czarny, asafetyda, ajwan

sól

łyżka śmietany

1,5 filiżanki mąki orkiszowej, odrobina kurkumy

mleko ryżowe

Porcje: naleśników wyszło 7-8 o średnicy mniej więcej 15-20cm, farszu starczył0 na 6-7 naleśników (nie żałowałam nadzienia:))

naleśniki z buraczkami

naleśniki z buraczkami

Przygotowanie:

Wypłukać kaszę jaglaną, sparzyć wrzątkiem, zalać wodą i zagotować, aby byłą miękka. Cebulkę pokroić, rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulkę, dusić kilka minut pod przykryciem. Między czasie obrać buraczki i zetrzeć je na tarce. Po 4-5 minutach dodać do cebulki przyprawy oraz buraczki. Delikatnie mieszając, połączyć wszystkie składniki, przykryć i dusić dalej. Jak uznacie że farsz jest zbyt suchy lub że się przypali, można dolać odrobinę wrzątku. Jak kasza będzie gotowa, dodać ją do buraczków, lekko posolić. Dusić jeszcze kilka minut, wyłączyć a po chwili dodać śmietanę. Aby nadać buraczkom bardziej wyrazistego smaku, dodałam również soku z cytryny.

Naleśniki smażyć jak przepisie np.: tutaj. Farsz rozsmarowałam na całej powierzchni naleśnika, nie dochodząc jednak do brzegów. Zwijałam w rulony lub robiłam z nich „pękate” trójkąciki 🙂

właściwości: naleśniki nadają się na obiad lub 2 śniadanie: są raczej ciężkie. Aby je trochę złagodzić można pominąć w przepisie śmietanę oraz kaszę jaglaną. Dodać natomiast jakąś ostrzejszą przyprawę: więcej pieprzu, większy kawałek imbiru.