Składniki:
4-5 buraków
2 łyżki masła lub 3-4 łyżki ghee (ilość tłuszczu zależna od upodobań, ale też nie za mało, żeby buraczki się nie przypaliły)
cytryna oraz cukier (ja daję na oko, żeby były słodkie i delikatnie kwaśne)
Porcja: dla 3 -4 osób
Przygotowanie:
Buraki umyć i ugotować, odcedzić i wystudzić. Następnie obrać i zetrzeć na cieniutkiej tarce lub użyć malaksera. W garnku roztopić masło i wrzucić buraczki cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodać cukru, cytryny i wymieszać. Smażyć około 10 min.
Ja osobiście nie robię do tego żadnej zasmażki, bo to całkiem zmienia smak.
Nie wiem dlaczego ,ale znikł mój wpis
To się powtórzę i jeszcze raz bardzo dziękuje za przepis i obiecuje że go wykorzystam w swojej kuchni praktycznie ,dziękuje
A ja dodaję do buraczków na ciepło jeszcze troszkę śmietany i są też pychotka. W każdym razie moje dzieci dopominają się o nie.
Buraczki pod każdą postacią są dobre. Ze śmietaną jeszcze nie jadłam, być może dlatego że ja je osobiście odczuwam jako dosyć ciężkie, a śmietana wzmaga ciężkość. Ale z ciekawości zrobię:)
pozdr.
Takiej kombinacji buraczkowej, jak w tym przepisie, jeszcze nie probowalam. A co do buraczkow i smietamy. U mnie w rodzinie wszyscy uwielbiaja wlasnie ugotowane buraczki, starte na tarce, z odrobina cukru i soku z cytryny i smietana. Nigdy ociezala sie po nich ne czulam..ach..ten smak. Postanowione. Ide ugotowac buraczki..tylko snietamy brak, wiec moze powyzszy przepis wyprobuje 🙂