Ciekawy, delikatny i wychładzający napój z ziaren kolendry o delikatnie świeżym, kwaskowym smaku. Idealny na upalne dni, odpowiedni dla Pity.
Składniki:
szklanka gorącej woda
1 łyżeczka ziaren kolendry
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucić ziarna kolendry, zalać gorącą wodą odstawić do zaparzenia na 10-15 min. Po odcedzeniu ziarenek, wcisnąć kilka kropel soku z cytryny i gotowe. Napój jest dobry zarówno na zimno, jak i na ciepło.
A to mogą być takie ziarna kolendry z torebki kupione w hipermarkecie? Czy może są na rynku dostępne lepsze i gorsze?
ja kiedyś kopiłam kolendrę marokańską, ale była gorsza w smaku. Polecam indyjską, jest bardziej aromatyczna.
Jeżeli chodzi o hipermarkety to nie wiem szczerze mówiąc jakie tak sprzedają ziarna. Ale może na opakowaniu będzie napisane. Jeśli będziesz miał możliwość to polecam jakieś sklepy typu naturalny sklepik z przyprawami, mają tam naprawdę duży wybór przypraw.