Ajwan działa rozgrzewająco, dlatego napój polecam osobom, które chcą się rozgrzać dla odmiany czymś innym niż herbatka imbirowa:)
Przepis znalazłam w książce Ushy i Vasanta Lada – Ajurvedic cookbook for self-healing
Przygotowanie:
1/2 łyżeczki ajwanu wrzucam do filiżanki, zalewam wrzątkiem i parzę 5 minut pod przykryciem. Odcedzam i piję:)
Właściwości: rozgrzewający, wspomagający trawienie
a ten ajwan to gdzie Agnieszko kupujesz?
(Kraków) jest taki sklepik z żywnością ekologiczna (ul. Krupnicza), który ma na stanie również mnóstwo przypraw tych indyjskich i nie tylko. Widziałam ajwan też w sklepie „kuchnie świata” – chińskie, indyjskie, japońskie produkty – można w czymś takim też zobaczyć.
Można też w internecie zamowić: nie polecam konkretnej strony bo dotąd nie korzystałam z nich w tym celu ale ajwan można kupić np tutaj: http://harekrysznamarket.pl/aidzwan-ajwain/Produkt/74/
bądź tutaj: http://www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=237
dziękuję
Należy pamiętać, że pod tajemniczą nazwą ajwan kryją się po prostu nasiona selera!
to prawda, ajwan to nic innego jak nasiona selera:)
skoro są to nasiona selera to nie można ich po prostu zmielić?
zmielić nasiona selera? można, tylko po co:)