Składniki:
Ciasto:
250 g mąki kukurydzianej
mleko – tyle, aby powstało ciasto o konsystencji naleśnikowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka kurkumy
pietruszka – tyle, ile mieści się w garści
Nadzienie:
3 marchewki oraz 1 pietruszka – starte na grubym oczku
1 mała cukinia – pokrojona w drobną kostkę
4 mniejsze ziemniaczki – pokrojone w kosteczkę (ja użyłam młodych ziemniaków)
natka pietruszki
1 cebulka
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3/4 łyżeczki ajwanu
1/2 płaskiej łyżeczki asafetydy
2 i 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
sól
oliwa z oliwek
1 łyżeczka imbiru – pokrojonego w kostkę
Porcje: ok 5-6 naleśników
Przygotowanie:
Farsz:
Oliwę rozgrzać w woku. Dodać kmin rzymski a po chwili ajwan. Następnie dodać czubricę, lekko zamieszać i wrzucić cebulkę, żeby się zeszkliła. Dodałam też odrobinę gorącej wody i dusiłam aż do jej odparowania. Następnie należy dodać ziemniaki, smażąc je przez około 10 minut, a następnie dodać cukinię. Po 5-7 minutach dodać startą marchewkę i pietruszkę. Całość posypać imbirem i asafetydą. Lekko wymieszać i smażyć aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Ciasto:
mąkę, mleko, oliwę, szczyptę soli i kurkumę wymieszać razem. Najlepiej użyć miksera – nie będzie wtedy grudek. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, dodać pietruszkę i wymieszać. Smażyć na patelni, lekko wysmarowanej oliwą, by naleśniki nie były zbyt tłuste. Są bardzo delikatne i kruche więc należy ostrożnie przekładać je na drugą stronę.
Żeby naleśniki nie wystygły, po ściągnięciu ich na talerz, przykryłam je ściereczką.
Farsz nakładać na 1/2 naleśnika a potem przykryć drugą.
Polecam, aby przed podaniem posmarować wierzch naleśnika sosem lub masłem orzechowym. Pyszne…
Wspaniały przepis! Przepadam za naleśnikami. Zrobię te kukurydziane, tym bardziej, że bezglutenowe.