Składniki:

180-190 g mąki

100 g cukru brązowego

150 ml oleju

210 g startej marchewki na grubym tarle

2 jajka całe

1 łyżeczka cynamon, 1/2 łyżeczki soli

1  łyżeczka do pieczenia

1 szklanka orzechów – pokrojonych

Brytfanka: keksówka

Przygotowanie:

W misce mikserem utrzeć całe jajka, aż zrobią się puszyste, zwiększając swoją objętość. Następnie cały czas miksując dodać powoli cukier tak, by powstała gładka masa. W następnym kroku cienkim strumykiem dolewać olej, przy tym cały czas miksując na wysokich obrotach, tak żeby nie pojawiły się na masie „oczka z tłuszczu”.

Po zmiksowaniu dodać marchewkę, orzechy, rodzynki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki, proszku do pieczenia oraz cynamonu i wymieszać dokładnie.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 45 min – 55 min.

Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika, więc najlepiej po 40 minutach sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest w środku upieczone. Należy też uważać, żeby nie przypalić ciasta od góry.