Ostatnio dużo eksperymentuję z kokosem – pasta kokosowa z mieszanką przypraw, jako baza do różnych potraw: warzyw i zup. Aromat jest wyśmienity a i smak dania niczego sobie, pod warunkiem, że się lubi kokos. Ja nie daję go dużo i dobrze go mielę, tak więc nawet Ci bardziej wybredni może zasmakują w zupce:) Dzisiaj marchewkowa zupa- krem z pastą kokosową.

Składniki:

3 ziemniaki, 1 korzeń pietruszki większy lub dwa małe, 5-6 marchewek – umyć, obrać, umyć i pokroić w małe kawałki

pasta kokosowa: 2 łyżki kokosu, po 2 szczypty kurkumy oraz kardamonu, około 3-4 milimetrowy kawałeczek czerwonej papryki chili, odrobina wody zimnej – najpierw zmiksowałam kokos, przyprawy i chili na miałki proszek, potem dodałam odrobinę wody tak, aby kokos przybrał konsystencję dość gęstej pasty.

1 niecała, płaska łyżka kminu rzymskiego

sól do smaku

Porcje: ponieważ właśnie zupka powstała i w garnku jeszcze trochę zostało, podaję na „oko”: myślę, że około 2-4 mniejszych miseczek. Ilość zupy też jest zależna od ilości wody użytej do ugotowania warzyw. U mnie zupa dość gęsta, kremowa.

ajurweda, marchewkowy krem z pastą kokosową

marchewkowy krem z pastą kokosową

Przygotowanie:

Na oleju podsmażam kmin rzymski, po kilku sekundach dodaję pastę szybko mieszając, bo pasta może przywrzeć do dna. Pastę smażę około 20-40 sekund. Ogień mały. Następnie dodaję pokrojone w małę kawałki warzywa, stale mieszając. Jak warzywa przywierają do dna, można podlać odrobiną wody. Smażę kilka minut, po czym zalewam wrzątkiem, tak aby woda przykryła warzywa lub lekko ponad poziom warzyw, gdyż woda często lubi wyparować z garnka:) Przykrywam i gotuję dopóki warzywa nie będą miękkie. Na końcu miksuję aż do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Ja podałam krem z brązowym ryżem. Przyznam, ze krem marchewkowy z ryżem wyglądał bardziej jak dal z ryżem niż zupa, ale to nic, bo efekt został uzyskany – Tymkowi smakowała 'D

Właściwości: zupa słodka i lekko pikantna. Raczej zrównoważona pod każdym względem. Dla zwiększenia rozgrzania i właściwości suchości, można dać więcej chili. Natomiast aby zwiększyć właściwość gorąca oraz oleistości można dodać do pasty 2-3 plasterki imbiru świeżego, a przed podaniem polać sokiem z cytryny.