Szybkie i proste danie dla miłośników makaronu i szpinaku:)

Składniki:

3-4 garstki makaronu razowego pszennego – Jarowit

kilka pół centymetrowych plasterków tofu – firmy Solida Food, soja niemodyfikowana genetycznie – soję pokroić w małe kosteczki

około 150g szpinaku – umyć i poszatkować na bardzo drobno

1 ząbek czosnku

szczypta kozieradki

sól do smaku

sezam i siemię lniane- podprażyć na suchej patelni, zmielić

Porcje: 3-4 porcje

makaron ze szpinakiem i tofu, ajurweda, ayurveda

makaron ze szpinakiem i tofu

Przygotowanie:

Wodę na makaron zagotować, lekko osolić i wrzucić makaron. Gotować do całkowitej miękkości. W międzyczasie, na gorący olej wrzucić ząbek czosnku (przed wrzuceniem, zgniotłam do trochę płaska częścią noża, aby się trochę otworzył i puścił soki), mieszać, można go też lekko ugniatać puści wtedy więcej soków, po około 1 minucie dodać nasiona kozieradki. Po 15 sekundach dodać poszatkowany szpinak. Całość lekko wymieszać aby szpinak połączył się z przyprawami i olejem. Następnie dodać tofu, lekko wymieszać i przykryć. Dusić na malutkim ogniu aż szpinak będzie miękki. Ponieważ są zwolennicy bardziej lub mniej duszonego szpinaku, długość smażenia pozostawiam waszej woli:) Pod koniec dodać odrobinę soli, czosnek wyciągnąć. Jak makaron będzie gotowy, odcedzić go i wrzucić na patelnię. Wymieszać ze szpinakiem i smażyć 1-2 minut. Na talerzu posypać gomasio (sezam i siemię lniane).

Właściwości: Danie jest gorzkie i cierpki. Wzmaga lekkość, raczej neutralne pod względem ciepło-zimno. Jeżeli chcecie by danie rozgrzewało można dodatkowo użyć imbiru oraz pieprzu.