Składniki:
- 2 cukinie
- pęczek koperku pokrojony drobniutko (jeśli pęczki są małe, wziąć dwa)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sok z ½ cytryny
- szczypta świeżego imbiru pokrojonego w kosteczkę
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 i ½ sproszkowanej kolendry
Porcja: 3-4 porcje
Przygotowanie:
Cukinię umyć, ale nie obierać – odciąć tylko końcówki – i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić kmin rzymski, kurkumę, asafetydę i imbir. Po paru sekundach wrzucić cukinię i wymieszać ją delikatnie z przyprawami. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż puści sok. Przykryć i dusić około 10 minut. Następnie dodać kolendrę i dusić, aż cukinia zmięknie. Na koiec dodac koperek oraz sok z cytryny.