Niedawno w Krakowie na Krupniczej otwarto nowy lokal – Karma caffe. Na pierwszy rzut oka nie porywa. Surowy wystrój, kilka tart, jakaś zupka, kawa. Jednak organiczna kawa, jaką tam podają jest pełna smaku a piana taka gęsta i duuża, że wprost bajeczna:) Tarty i zupy są wyśmienite, przygotowywane na bieżąco i – co najważniejsze – mają mało soli! A muszę przyznać, że ciężko znaleźć bar czy restaurację (nawet dobrej jakości), w której sól stanowi jedynie dodatek dla uwypuklenia smaku:) W każdym razie jadłam tam między innymi przepyszną zupę krem z fasoli, którą chciałabym się z wami na lamach mojego bloga podzielić. Z przepisu wiedziałam tylko tyle, że była tam fasola:D Resztę składników wybrałam sama, a niewiele ich było.

Składniki:

350g fasoli Lima – zalanej gorącą wodą i moczonej przez noc

3 cebule – pokrojone w grubą kostkę

czarna gorczyca – 1 łyżeczka

2 szczypty asafetydy, odrobina majeranku

2 i 1/2 łyżki kolendry w ziarnach, niecała łyżka kminu rzymskiego – rozdrobnione w moździerzu

kardamon (na oko ok. 1/2 łyżeczki), kurkuma (2-3 szczypty)

sól, pieprz do smaku

wywar z warzyw 1,2 litra, ew. woda


krem z fasoli

krem z fasoli

 

Przygotowanie:

Na mocno rozgrzaną oliwę wrzucić czarną gorczycę. Kiedy jej „strzelanie” ustanie, dodać rozdrobnione w moździerzu przyprawy. Po kilku sekundach, jak poczujemy zapach przypraw, dodać cebulę. Wymieszać delikatnie i przykryć, smażąc na małym ogniu. Ogień ma być na tyle mały, żeby cebula jak najdłużej smażyła się na oliwie. Będzie wtedy szklista i słodkawa. Jak uznamy, że cebula jest gotowa wrzucamy fasolę, kardamon i kurkumę. Mieszamy całość delikatnie i smażymy przez kilka 5-8 minut. Zalewamy gorącym bulionem/ wodą, lekko ponad powierzchnię fasoli.  Pod koniec gotowania dodać soli. Gotujemy pod lekkim przykryciem, aż fasola całkowicie się rozmięknie. Fasola Lima gotuje się szybko (20 min) i ma ciekawy słodki smak, co nadaje charakteru zupie. Następnie trzeba dobrze zmiksować fasolę, ewentualnie dodać pieprzu do smaku.  Jeśli krem jest zbyt gęsty można go rozcieńczyć częścią wywaru lub gorącej wody.

Właściwości: Ze względu na dużą ilość fasoli, krem jest może wzmagać poczucie ciężkości w przewodzie pokarmowym, chyba że poprzestaniemy na rozsądnej jednej miseczce zupy:) Fasola ma działanie wychładzające, dlatego zastosowałam sól oraz kilka „gorących” przypraw żeby zrównoważyć nieco jej działanie: czarna gorczyca, kurkuma, kardamon, majeranek.