Składniki:

1 opakowanie tofu naturalnego

1 mały brokuł – ugotowany i lekko zmielony

1 cebula – pokrojona w kostkę i podduszona na oliwie

5 plasterków imbiru pokrojonego w kostkę

1 łyżka kolendry, czarny pieprz, 1/3 subji masala

4 łyżki zarodków pszennych

2 łyżki ziaren słonecznika

olej do smażenia

Porcje: około 17-18 kotlecików

kotleciki z tofu i brokuła

kotleciki z tofu i brokuła

Przygotowanie:

Olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulkę i dusić kilka minut na malutkim ogniu. Następnie dodać imbir, kolendrę oraz subji masalę. Wymieszać i dusić aż cebulka będzie miękka. Jak cebula wchłonie cały olej, można dodać 2-3 łyżki wrzątku. W między czasie, ugotować brokuła, najlepiej na parze. Lekko zmiksować w blenderze. W misce rozgnieść tofu, dodać brokuła, cebulkę, ziarna słonecznika, zarodki pszenne, 2-3 szczypty soli, pieprz czarny mielony – 1/3 łyżeczki. Całość dokładnie zagnieść ręką, aż całość nabierze konsystencję pasty. Uformować niewielkie kulki, rozgnieść w dłonie formułując placuszek (nie za cienki), obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

właściwości: kotleciki są lekko pikantne, ale nie wzmagają ciepła. W połączeniu z pozostałymi składnikami kotlecików, dodatek rozgrzewających przypraw równoważy je pod każdym względem.

Kotleciki z tofu i brokułem są dobre dla każdej z dosz. Ew dla osób typu pita można dać mniejszą ilość subji masala. Dla osób typu kapha, zamiast imbiru świeżego, można użyć suszonego.