Kotleciki z płatkami owsianymi i kaszą jaglaną, jak dotąd moje ulubione, szybkie, całkowicie wegańskie.

Składniki:

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (1 szklanka to płatki orkiszowe) – zalać wodą, tak by powierzchnia byłą na równi z płatkami

1 garść kaszy jaglanej – ugotowanej

1/3 cukinii – utartej na grubym oczku

2 marchewki oraz 1/2 większej cebuli – zmiksowałam razem ale nie na miazgę!

sól, pieprz

czarnuszka – około 1 łyżeczka

tandoori masala – około 1-2 łyżeczek płaskich

mąką orkiszowa – 2-4 łyżek

Porcje: około 18 kotlecików

 

kotleciki z platkow owsianych i kaszy jaglanej

kotleciki z płatków owsianych i kaszy jaglanej

 

Przygotowanie:

Po około 15 minutach, kiedy płatki nasiąkną wodą, dodać do nich kaszę jaglaną, warzywa, przyprawy, odrobinę mąki orkiszowej. Wymieszać dokładnie składniki. Rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni i łyżką nakładać niewielkie porcje masy. Uformować nią okrągłego płaskiego kotlecika. Żeby kotleciki się nie rozwalały przy przewracania na drugą stronę, nie formuję ich całkiem cienkich. Dopiero przy przewróceniu ich na patelni, dociskam je lekko łopatką i wtedy stają się cieńsze.

Właściwości: kotleciki delikatnie wzmagają ciężkość. Są też lekko rozgrzewające ze względu na ostre przyprawy i sól.