Przepis na pyszne kotleciki czy – jak kto woli – placuszki z ziemniakami i kaszą gryczaną. Dawno temu jadłam podobne w barze wegetariańskim i zauroczona ich smakiem postanowiłam się z nimi zmierzyć:)

Składniki:

400g ziemniaków – surowych, startych na grubym oczku

200g kaszy gryczanej ugotowanej i lekko wystudzonej

1/2 dużej cebuli

masala: 1 łyżka suszonych liści curry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ajwan – podsmażyć na suchej i gorącej patelni a następnie zmielić

chili – wg uznania

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

mąka pszenna pełnoziarnista

Porcje: około 25 kotlecików

 

kotleciki ziemniaczane z kaszą gryczaną

kotleciki ziemniaczane z kaszą gryczaną

 

Przygotowanie:

Połączyć ziemniaki z kaszą gryczaną, dodać przyprawy, mąkę i sok z cytryny – całość dokładnie wymieszać. Aby placki nie były zbyt tłuste, nie należy dawać dużo oleju podczas smażenia. Kotleciki smażyć z obu stron na lekko złocisty kolor.

właściwości: ze względu na większą ilość chili, cebulę i kaszę kotleciki spowodują delikatny wzrost ciepła. Smażone potrawy są raczej ciężkie dla układu trawiennego, dlatego używam sporo przypraw, aby zmniejszyć ciężkość  nie powodując jednak podrażnienia jelit.