Przepis na pyszne kotleciki czy – jak kto woli – placuszki z ziemniakami i kaszą gryczaną. Dawno temu jadłam podobne w barze wegetariańskim i zauroczona ich smakiem postanowiłam się z nimi zmierzyć:)
Składniki:
400g ziemniaków – surowych, startych na grubym oczku
200g kaszy gryczanej ugotowanej i lekko wystudzonej
1/2 dużej cebuli
masala: 1 łyżka suszonych liści curry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ajwan – podsmażyć na suchej i gorącej patelni a następnie zmielić
chili – wg uznania
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
mąka pszenna pełnoziarnista
Porcje: około 25 kotlecików
Przygotowanie:
Połączyć ziemniaki z kaszą gryczaną, dodać przyprawy, mąkę i sok z cytryny – całość dokładnie wymieszać. Aby placki nie były zbyt tłuste, nie należy dawać dużo oleju podczas smażenia. Kotleciki smażyć z obu stron na lekko złocisty kolor.
właściwości: ze względu na większą ilość chili, cebulę i kaszę kotleciki spowodują delikatny wzrost ciepła. Smażone potrawy są raczej ciężkie dla układu trawiennego, dlatego używam sporo przypraw, aby zmniejszyć ciężkość nie powodując jednak podrażnienia jelit.
wyglądają reelacyjnie:)