Miały być smażone warzywa, potem zapiekanka, ale wyszły kotleciki:) Ponieważ gdzieś umknęły mi krokieciki z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną, postanowiłam do owych kotlecików dodać taką kapustkę (dodam, że jest domowo robioną kapustką od Małgosi i Marcina), aby wzbogacić ich walory smakowe i zwiększyć właściwości rozgrzewające i nawilżające.

Składniki:

1/2 średniej cebuli, 1 pietruszka, 1 większa marchewka, 1.5-2 cm kawałek imbiru, kawałek selera – starte na grubym oczku

kapusta kiszona (ok. 1.5 – 2 szklanek) – zmielona w malakserze na drobno, ale bez przesady:)

1.5 łyżki kminu rzymskiego – podprażony na suchej patelni i zmielony

ok 15-20 ziarenek kozieradki – podprażone i zmielone

1 jajko

mąka pszenna z pełnego przemiału, typ 2000

Porcje: około 20 kotlecików

ajurweda, kotleciki z kapustą kiszoną

kotleciki z kapustą kiszoną

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formować niewielkie, płaskie placuszki.

właściwości: rozgrzewające, nawilżające