Bardzo często po zjedzeniu niektórych pokarmów czujemy, że nie były one dla nas dobre. Pojawiają się różne dolegliwości: wzdęcia, uczucie ciężkości i przepełnienia, ból głowy lub ogólne zatrucie organizmu. Ajurweda podaje tzw. odtrutki na niektóre pokarmy. Poniżej zamieszczam tabelkę z takowymi odtrutkami, zachęcając do samodzielnego próbowania i obserwacji ich działania. Tych odtrutek powinno się używać do przyrządzania potrawy lub w trakcie jej jedzenia.
Produkty | Substancje łagodzące negatywne działanie |
Warzywa i owoce | |
Jabłka | Cynamon |
Avocado | Kurkuma, cytryna, czarny pieprz, czosnek |
Banany | Suchy imbir, miód nie przetworzony, kardamon |
Kapusta | Gotować z dodatkiem oleju słonecznikowego, kurkumy i ziaren gorczycy |
Kalafior | Imbir |
Ogórki | Ajwan, sól |
Czosnek | Oliwa z oliwek z sokiem z cytryny |
Zielona sałata | Oliwa z oliwek z sokiem z cytryny |
Cebula | Dobrze przetworzona (ugotowana, smażona, duszona) |
Ziemniaki | Gorąca woda z nasionami ajwanu lub ghee z pieprzem |
Rzodkiewka | Sól |
Melon | Kokos z kolendrą |
Suszone owoce | Moczyć w wodzie |
Czerwona papryka | Ghee |
Pomidory | Limonka, kmin |
Rośliny Strączkowe | |
Cieciorka | Nasiona ajwanu |
Fasola | Nasiona ajwanu, sól |
Fasola kidney | Kmin, sól kamienna |
Fasola mung (fasola złota) | Cytryna |
Strączki (ogólnie) | Czosnek, goździki, sól kamienna, chili, kmin, czarny pieprz, pieprz turecki |
Nabiał | |
Ser | Pieprz czarny, turecki, chili |
Jajka | Pietruszka, kurkuma, cebula |
Lody | Kardamon, goździki |
Kwaśna śmietana | Kolendra, kardamon |
Jogurt | Kminek lub imbir |
Mleko | Cukier trzcinowy, imbir |
Ghee | Kokos i cytryna |
Masło | Miód nie przetworzony, cukier trzcinowy |
Lassi | Czarny pieprz, kmin, sól |
Ryby i mięso | |
Ryby | Kokos, limonka,cytryna |
Czerwone mięso | Goździki, pieprz turecki, chili |
Zboża, ziarna, orzechy | |
Owies | Kurkuma, gorczyca, kmin |
Ryż | Goździki, pieprz ziarnisty, sól |
Pszenica | Imbir |
Popcorn | Ghee |
Migdały | Moczyć w wodzie przez noc, obrać ze skórki, zjadać z cukrem trzcinowym |
Orzechy | Moczyć przez noc |
Nasion | Prażyć, ew moczyć i prażyć |
Masło arachidowe | Imbir i prażony sproszkowany kmin |
Pozostałe | |
Alkohol | Żuć kardamon albo nasiona kminu |
Kofeina | Gałka muszkatołowa, kardamon |
Czekolada | Kardamon, kmin |
Olej | Cytryna |
Cukier | Cytryn |
Tytoń | Ajwan, kłącze tataraku |
Ocet winny | Słodki |
Na podstawie: V. Lad „Ajurveda starożytna medycyna dalekiego wschodu”; Swami Sada Shiva Tirtha „The Ayurveda Encyclopedia”
Newsletter
Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!