Bardzo często po zjedzeniu niektórych pokarmów czujemy, że nie były one dla nas dobre. Pojawiają się różne dolegliwości: wzdęcia, uczucie ciężkości i przepełnienia, ból głowy lub ogólne zatrucie organizmu. Ajurweda podaje tzw. odtrutki na niektóre pokarmy. Poniżej zamieszczam tabelkę z takowymi odtrutkami, zachęcając do samodzielnego próbowania i obserwacji ich działania. Tych odtrutek powinno się używać do przyrządzania potrawy lub w trakcie jej jedzenia.

Produkty Substancje łagodzące negatywne działanie
Warzywa i owoce
Jabłka Cynamon
Avocado Kurkuma, cytryna, czarny pieprz, czosnek
Banany Suchy imbir, miód nie przetworzony, kardamon
Kapusta Gotować z dodatkiem oleju słonecznikowego, kurkumy i ziaren gorczycy
Kalafior Imbir
Ogórki Ajwan, sól
Czosnek Oliwa z oliwek z sokiem z cytryny
Zielona sałata Oliwa z oliwek z sokiem z cytryny
Cebula Dobrze przetworzona (ugotowana, smażona, duszona)
Ziemniaki Gorąca woda z nasionami ajwanu lub ghee z pieprzem
Rzodkiewka Sól
Melon Kokos z kolendrą
Suszone owoce Moczyć w wodzie
Czerwona papryka Ghee
Pomidory Limonka, kmin
Rośliny Strączkowe
Cieciorka Nasiona ajwanu
Fasola Nasiona ajwanu, sól
Fasola kidney Kmin, sól kamienna
Fasola mung (fasola złota) Cytryna
Strączki (ogólnie) Czosnek, goździki, sól kamienna, chili, kmin, czarny pieprz, pieprz turecki
Nabiał
Ser Pieprz czarny, turecki, chili
Jajka Pietruszka, kurkuma, cebula
Lody Kardamon, goździki
Kwaśna śmietana Kolendra, kardamon
Jogurt Kminek lub imbir
Mleko Cukier trzcinowy, imbir
Ghee Kokos i cytryna
Masło Miód nie przetworzony, cukier trzcinowy
Lassi Czarny pieprz, kmin, sól
Ryby i mięso
Ryby Kokos, limonka,cytryna
Czerwone mięso Goździki, pieprz turecki, chili
Zboża, ziarna, orzechy
Owies Kurkuma, gorczyca, kmin
Ryż Goździki, pieprz ziarnisty, sól
Pszenica Imbir
Popcorn Ghee
Migdały Moczyć w wodzie przez noc, obrać ze skórki, zjadać z cukrem trzcinowym
Orzechy Moczyć przez noc
Nasion Prażyć, ew moczyć i prażyć
Masło arachidowe Imbir i prażony sproszkowany kmin
Pozostałe
Alkohol Żuć kardamon albo nasiona kminu
Kofeina Gałka muszkatołowa, kardamon
Czekolada Kardamon, kmin
Olej Cytryna
Cukier Cytryn
Tytoń Ajwan, kłącze tataraku
Ocet winny Słodki

Na podstawie: V. Lad „Ajurveda starożytna medycyna dalekiego wschodu”; Swami Sada Shiva Tirtha „The Ayurveda Encyclopedia”

Newsletter

Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!