Pochodzenie: Azja, uprawiany w rejonach klimatu tropikalnego: Australia, Indie, zachodnia Afryka, Ameryka Środkowa.
Imbir pochodzi najprawdopodobniej z Melanezji – archipelagu na Oceanie Spokojnym. Sadzony jest w cieniu, gdyż nie lubi być nasłoneczniany. Warto dodać, że imbir może być hodowany w warunkach domowych w doniczce, gdy trzymamy go na oknach wschodnich i zachodnich z daleka od światła. Jadalny korzeń imbiru jest gruby, ma skórkę lekko brązową i mięsiste kłącze o zapachu cytrusowym, lekko odświeżającym i korzennym. Swój wspaniały zapach zawdzięcza licznym olejkom eterycznym, które zawiera: gingerolu, zingeronu oraz cytralu. Jednym ze składników imbiru jest również giangaina – enzym odpowiedzialny za rozkład białek przez soki trawienne żołądka.
Imbir powoduje, że potrawy są lżejsze oraz łatwiej strawne. Poprzez rozniecanie agni (ognia trawiennego) imbir ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Wzmaga również apetyt. Działa bakteriobójczo, antyseptycznie i oczyszczająco – niwelując szkodliwe działanie toksyn w organizmie, oczyszcza jelita oraz pobudza ich perystaltykę. Jest to szczególne ważne dla osób vata, u których często występują problemy z trawieniem. Imbir poprawia również krążenie, zapobiega mdłościom oraz zwiększa ukrwienie mózgu, czego skutkiem jest polepszona koncentracja i zwiększona sprawność umysłowa. Ponadto imbir zwiększa potliwość, stąd jest dobrym lekarstwem przy przeziębieniach oraz przy dolegliwościach osób typu kapha, tj. zaflegmieniu płuc i gardła, kaszlu i katarze.
Dla osób vata poleca się świeży imbir, gdyż suszony jest bardziej skoncentrowany, zbyt ciężki oraz mocniejszy w działaniu. Stąd też sucha postać imbiru zalecana jest dla osób typu kapha. Sproszkowany imbir ma mocniejszy zarówno smak jak i aromat i używany jest najczęściej do deserów i ciast. Istnieje jeszcze skrystalizowana postać imbiru, używana najczęściej w Chińskich daniach, chutney’ach, dżemach oraz deserach.
Właściwości imbiru: rozgrzewający
Smaki: przeważającym smakiem jest ostry, a ponadto kwaśny, gorzki, cierpki
Vipaka: słodki
Przechowywanie: w lodówce zawinięty w papier, z daleka od wilgoci
Wpływ na tridosze: świeży imbir balansuje poziom kaphy i vaty, a podwyższa poziom pity w organizmie. Pita z natury jest gorąca, więc powinna używać imbiru z umiarem ze względu na jego rozgrzewające właściwości. Jako, że sproszkowany imbir jest mocniejszy, będzie on jeszcze bardziej pobudzał pitę.