Jeżeli Wasze pociechy nie mają problemu z tolerancją glutenu, polecam wspaniały deser: halawa z owocami – bez dodatku cukru oczywiście:)

Składniki:

1 filiżanka grysiku

wrzątek

plasterek masła – ok. 0,5 cm mniejszego boku

sezam i siemię lniane: niewielką ilość każdego podprażyć na suchej patelni a następnie zmielić

1 i 1/2 miękkiego, bardzo dojrzałego banana

1 i 1/2 słodkich jabłek – ja użyłam małych jabłek

Porcja: okrągłe naczynie  żaroodporne o średnicy ok. 14 cm i wysokości 1-1.5 cm

halawa z owocami

halawa z owocami

Przygotowanie:

W woku żeliwnym roztopić masełko, a następnie dodać zmielone ziarna. Wymieszać dokładnie, po około minucie dodać grysik, całość dokładnie wymieszać. Prażyć około 15 minut często mieszając, aby się grysik nie przypalił. W międzyczasie zagotować wodę. Jak grysik lekko ściemnieje dolewać zagotowanej gorącej wody cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Wody wlałam „na oko”: grysik mocno ją wchłania, jeżeli chcemy, żeby konsystencja była twarda, dajemy wody mniej, w przeciwnym wypadku dajemy jej więcej:) Przy dolewaniu wody, można obserwować grysik – jeżeli widzimy, że nie wchłania już więcej zaprzestajemy dolewania, a po chwili wyłączamy gaz i dodajemy owoce (ugnieciony banan wymieszany ze startym na małym oczku jabłkiem). Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do dowolnego naczynia. Można podawać jak wystygnie, ale na ciepło jest równie smaczne:)

Smacznego:)