Składniki:

1 papryka, pokrojona na małe kawałeczki

2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę

1 łodyżka selera naciowego, pokrojonego w plasterki

2 filiżanki poszatkowanej kapusty

1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki

3 filiżanki pomidora, pokrojonego w kostkę

1/2 łyżeczki asafetydy

1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano

1 łyżeczka startej skórki cytryny

1 łyżeczka ziaren kminku

1 łyżeczka czarnej gorczycy

1 duża łyżka słodkiej papryki

pieprz i sól do smaku

2 duże łyżki ghee lub masła (zasmażka)

2 duże łyżki mąki

1/4 filiżanki ghee lub masła (do smażenia)

3/4 filiżanki wody

Porcje: 4-6 porcji

Przygotowanie:

W woku lub na głębszej patelni roztopić 1/4 filiżanki ghee lub masła, dodać gorczycę. Kiedy zacznie strzelać, dodać asafetydę. Następnie wrzucić warzywa zaczynając od tych najbardziej twardych – najlepiej zacząć od ziemniaków i podsmażyc je parę minut, aż zmiękną. Potem dodać marchewkę, a po ok. 5 minutach dodać seler naciowy. Posypać  warzywa majerankiem lub oregano, a następnie dodać kapustę i paprykę. Warzywa poddusić, aż będą na wpół miękkie. W kolejnym kroku dodać wodę, potem pomidory i skórkę z cytryny. Ponownie przykryć warzywa i dusić, aż zmiękną wystarczająco (zależnie od upodobania). Na koniec dodać ziarna kminu (można je wcześniej roztłuc w moździerzu lub w młynku), paprykę oraz sól i pieprz do smaku. W międzyczasie na patelni roztopić 2 łyżki ghee lub masła i powoli dodawać 2 łyżki mąki, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Smażyć 1 minutę na średnim ogniu, a następnie dodać do warzyw, wszystko razem wymieszać, aż lekko zgęstnieją. Dusić jeszcze około 2-3 minut.

Gulasz gotowy – smacznego!