Składniki:
1 papryka, pokrojona na małe kawałeczki
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 łodyżka selera naciowego, pokrojonego w plasterki
2 filiżanki poszatkowanej kapusty
1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
3 filiżanki pomidora, pokrojonego w kostkę
1/2 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 duża łyżka słodkiej papryki
pieprz i sól do smaku
2 duże łyżki ghee lub masła (zasmażka)
2 duże łyżki mąki
1/4 filiżanki ghee lub masła (do smażenia)
3/4 filiżanki wody
Porcje: 4-6 porcji
Przygotowanie:
W woku lub na głębszej patelni roztopić 1/4 filiżanki ghee lub masła, dodać gorczycę. Kiedy zacznie strzelać, dodać asafetydę. Następnie wrzucić warzywa zaczynając od tych najbardziej twardych – najlepiej zacząć od ziemniaków i podsmażyc je parę minut, aż zmiękną. Potem dodać marchewkę, a po ok. 5 minutach dodać seler naciowy. Posypać warzywa majerankiem lub oregano, a następnie dodać kapustę i paprykę. Warzywa poddusić, aż będą na wpół miękkie. W kolejnym kroku dodać wodę, potem pomidory i skórkę z cytryny. Ponownie przykryć warzywa i dusić, aż zmiękną wystarczająco (zależnie od upodobania). Na koniec dodać ziarna kminu (można je wcześniej roztłuc w moździerzu lub w młynku), paprykę oraz sól i pieprz do smaku. W międzyczasie na patelni roztopić 2 łyżki ghee lub masła i powoli dodawać 2 łyżki mąki, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Smażyć 1 minutę na średnim ogniu, a następnie dodać do warzyw, wszystko razem wymieszać, aż lekko zgęstnieją. Dusić jeszcze około 2-3 minut.
Gulasz gotowy – smacznego!
Wygląda smacznie
No to teraz trzeba doświadczyć jak smakuje 🙂
ja mam go sprawdzić w praktyce jak smakuje
inaczej się nie dowiesz jak smakuje:)
Agnieszko ,a ten seler naciowy jest konieczny czy można czymś go zastąpić ? Bo u mnie chwilowo nie ma go w zieleniakach -może będzie w piątek
ale gdyby nie dowieźli to bez może być ?
Oczywiście nie musi być selera naciowego. Warzywa są tutaj opcjonalnie – dajesz to co chcesz. Ale polecam żeby papryka i pomidory obowiązkowo były bo się smak zmieni całkowicie. Poeksperymentuj sobie troszeczkę – czasami fajne rzeczy wychodzą z tego.
pozdrawiam
Pytałaś jeszcze czy można selera naciowego czymś zastąpić? Seler naciowy jest bardziej aromatyczny od zwykłego, daje super zapach i nadaje potrawie świeżości. Można dać w zamian zwykłego selera.
zrobiłam gulasz ,od siebie dorzuciłam małego jeszcze brokuła
Pyszne
rodzaj warzyw można modyfikować i to zawsze coś nowego wychodzi. Ale wydaje mi się, że to ten pomidor i papryka nadają charakterystycznego smaku
pozdr