Termin Pita, pochodzi od sanskryckiego słowa „tapa”, czyli gorąco, ciepło. Zasada Pita wywodzi się z elementów Ognia oraz Wody i często tłumaczona jest jako „Ta, która gotuje”. Chodzi o to, wszystko, co dostaje się do ludzkiego ciała (zarówno pokarm, jak i różne bodźce), musi zostać w pewien sposób strawione, „ugotowane”. Pita pełni w organizmie funkcję enzymów oraz aminokwasów, które mają ogromne znaczenie w procesie metabolizmu. Poprzez rozkład złożonych cząsteczek jedzenia, Pita dostarcza ciału ciepło oraz energię do działania. Zarządza ona procesem przekształcania zarówno w ciele, jak i umyśle. Pita steruje funkcjami metabolizmu, trawienia, przyswajania oraz odpowiedzialna jest za głód, pragnienie, rozumienie, postrzeganie oraz uczucie gniewu i zazdrości. Energia ta kojarzona jest z takimi kolorami jak czerwony oraz żółty.

Podstawowym siedliskiem Pity jest jelito cienkie, żołądek, oczy, skóra, krew, gruczoły potowe oraz tłuszcz. Największe wzmożenie tej energii można zaobserwować u osób młodych i w średnim wieku. Pita ma duże tendencje do siwienia oraz łysienia. Smaki równoważące Pite to słodki, gorzki oraz cierpki.

  • Gorąca (dobre ogień trawienny; mocny apetyt, podwyższona temperatura ciała; nie znosi gorąca, przedwczesne siwienie, łysienie; lekkie owłosienie na ciele i twarzy)
  • Ostra (ostre zęby, wyraźne oczy, ostry nos, kształt twarzy w kształcie serca, zwężony podbródek; dobre trawienie oraz przyswajanie; bardzo dobra pamięć i logiczne myślenie; wrażliwy; brak tolerancji przy ciężkiej pracy)
  • Rozprzestrzeniający się (przejawia się jako wysypka, trądzik oraz stany zapalne w całym ciele; pragnienie sławy)
  • Płynna (płynny stolec; miękkie delikatne mięśnie; nadmierna potliwość, oddawanie moczu oraz pragnienie)
  • Oleista (miękka oleista skóra, włosy, paznokcie, kał; może nie trawić potraw smażonych na głębokim tłuszczu)
  • Kwaśna (kwaśne PH; wrażliwe zęby, wzmożone ślinienie się)
  • Gorzka (gorzki smak w ustach, mdłości, wymioty; obrzydzenie do gorzkiego smaku; cyniczny)

FIZYCZNE CECHY PITA

Osoby Pita charakteryzują się dobrze rozwiniętą budową ciała. Są średniego wzrostu, mają dobrze rozwiniętą klatkę piersiową i barki. Ich mięśnie są proporcjonalne i dobrze rozwinięte, a skóra gruba. Ze względu na wzmożone łaknienie, osoby tego typu maja problemy z szybkim przybieraniem na wadze, ale również z szybką jej utratą.

Skórę maja delikatną, miękką oraz lekko oleistą, ze skłonnościami do wysypek, trądziku oraz pieprzyków. Włosy Pity są zdrowe, miękkie, cienkie  o kolorze rudym lub brązowym. Szyję mają średniej grubości, podobnie jak dłonie, które często są gorące i spocone.

W przeciwieństwie do łamliwych paznokci Vaty, u Pity są miękkie i dobrze uformowane, często o różowym zabarwieniu z czerwonymi koniuszkami. Oczy u Pity są średniej wielkości, świetliste i przenikliwe z tendencjami do przekrwienia.  Osoby Pita mają cienki, szpiczasty nos, zęby są żółte z tendencjami do psucia się, a dziąsła często krwawią. Język jest wilgotny oraz czerwony z żółtym nalotem.

Osoby o konstytucji Pita cieszą się dobrym apetytem, przyswajaniem pokarmów i ich pełnym trawieniem. Odczuwają pociąg do potraw ostrych, pikantnych i gorzkich. Stolec mają luźny, wypróżnianie regularne, a oddawanie moczu zwiększone. Cykle miesiączkowe u osób Pita są regularne, a krwawienie większe. Sen mają lekki, ale nieprzerywany, głos głośny, a mowę wyraźną. Pita ma dużą nietolerancję na ciepło i gorąco.

Zaburzenia cielesne Pity:

Problemy żołądkowe oraz z jelitem cienkim, nadkwaśność żołądka, wrzody, zgaga oraz schorzenia wątroby. Ponadto napady gorąca, choroby zapalne (np. zatoki, spojówki), wysypki i łuszczyca oraz hemoroidy i zapalenie wyrostka robaczkowego. Osoby typu Pita cierpią również na częste biegunki, opryszczki, bóle gardła i zapalenia migdałków, jak również odczuwają wzmożony apetyt oraz pragnienie, mają częste infekcje i alergie pokarmowe (orzechy).

PSYCHICZNE CECHY PITA

Ludzi Pita cechuje pewność siebie, odwaga, a ponadto upartość w dążeniu do celu, determinacja i ambitność. Maja bardzo dobrą pamięć, łatwo przyswajają informacje i posiadają wysoką zdolność koncentracji. Są doskonałymi organizatorami i przywódcami, lecz często chcą kontrolować innych. Zaburzona Pita ma tendencje do krytykowania i dawania osądów. Osoby te są zabawne, radosne oraz pełne entuzjazmu, czym dzielą się z innymi. Lubią rywalizację i różnego rodzaju wyzwania, gdyż dobrze funkcjonują pod presją. Pita ma też swoje gorsze strony, jak napady złości czy zniecierpliwienia. Pod wpływem gniewu często staje się podirytowana, przejawia skłonności do nienawiści i zazdrości. Zawody, w których sprawdzają się ludzie typu Pita to lekarze, profesorowie, prawnicy oraz inżynierowie, architekci, projektanci i naukowcy.

Co zrobić, żeby zrównoważyć Pitę:

  1. Spożywać pokarmy równoważące Pitę, odpowiednio dla pór roku
  2. Spożywać pokarmy w spokojnym otoczeniu
  3. Przebywać w chłodnych pomieszczeniach – unikać gorąca, wilgoci
  4. Unikać produktów tłustych i smażonych oraz kofeiny, alkoholu, soli, czerwonego mięsa i ostrych przypraw
  5. Spożywać więcej świeżych owoców i warzyw
  6. W posiłkach powinien przeważać smak słodki, gorzki i cierpki
  7. Spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu
  8. W ciągu dnia masować ciało chłodzącymi olejkami
  9. Nauczyć się doceniać ludzi
  10. Medytować w ciągu dnia
  11. Znajdować czas na odpoczynek każdego dnia
  12. Uprawiać spokojne ćwiczenia: joga, pływanie, Tai Chi, spacery
  13. Otaczać się chłodnymi kolorami takimi jak: niebieski, zielony, biały.
  14. Nosić kamienie o właściwościach wychładzających: kamień księżycowy, perły, niebieski szafir