Jedno z podstawowych dań kuchni indyjskiej to rośliny  strączkowe pod różną postacią. Tym razem dal z czerwonej soczewicy. Pyszny i delikatny, o łagodnym smaku. Zresztą sami spróbujcie. Często podaje go z ryżem lub kaszą. Do tego warzywa , chlebek indyjski chutney…

Składniki:

3 garście soczewicy czerwonej

2 szczypty chili

1 łyżeczka czarnej gorczycy

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/3 łyżeczki kurkumy

po 2 szczypty tymianku i mielonego kminku

oliwa z oliwek

2/3 łyżeczki ajwanu

sól – do smaku

Porcje: 3-5

dal z soczewicy

dal z soczewicy

Przygotowanie:

Soczewicę płuczę w garnku, dopóki woda nie będzie czysta. Zalewam ponownie wodą (ok. 2-3 cm ponad poziom soczewicy) i doprowadzam do zagotowania, na dużym ogniu. Kiedy już zacznie się gotować i powstanie piana, usuwam ją łyżką. Zmniejszam ognień, tak by soczewica gotowała się delikatnie.  Dodaję 1/3 łyżeczki kurkumy, 2 szczypty tymianku i 2 szczypty mielonego kminku. Wszelkiego rodzaju grochy gotuję bez przykrycia. Pod koniec gotowania dodaję soli. Po około 20 minutach, kiedy woda odparuje i soczewica będzie prawie rozgotowana, przyrządzam masalę. Na patelni rozgrzewam ok. 3 łyżki oliwy. Dodaję czarnej gorczycy. Kiedy zacznie strzelać dodaję kminu rzymskiego a po chwili ajwan. Na koniec dosypuję asafetydy i chili. Po paru sekundach dodaję masalę do gotującego się dalu. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze prze 2-3 minuty.

Po tym czasie dal jest gotowy do jedzenia.