Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (krupczatka)
2 łyżki oliwy
zimna woda (inaczej ciasto szybko mi wysychało)
1 garść lekko zmielonych płatków żytnich błyskawicznych (tak, żeby były też malutkie kawałeczki płatków)
Przygotowanie:
Mąkę, oliwę, płatki wymieszać. Dodać tyle wody, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto. Następnie uformować niewielkie kuleczki (z tej ilości składników powinno wyjść około 10 – 13 kuleczek). Każdą kuleczkę ciasta rozwałkować na cienkie ( okrągłe ;D ) placki, włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika wysoko przy grzałkach i piec około 2-4 min, aż czapati staną się lekko twarde. Jeżeli zaistnieje taka istnieje potrzeba, można je przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze prze 1-2 min. Czapati można smażyć też na mocno rozgrzanej patelni – wtedy się nawet przyrumieniają (w zależności od tego ile je trzymamy na ogniu) i muszę powiedzieć, że są smaczniejsze 🙂
Witam,
a czy można chapati zrobić z inną mąką? chodzi mi o mąkę bezglutenową.
Pozdrawiam
Witam,
oczywiście, mąka może być dowolna. Z gryczanej, która jest bezglutenowa, czapati wychodzą całkiem niezłe:) One wtedy będą nieco bardziej gorzkie niż w przypadku np mąki pszennej. Są odpowiednie dla osób typu kapha.
pozdrawiam