Składniki:

360g maki (orkiszowa jasna plus pszenna razowa)

190g – 200g cukru

4 jajka

ok 300ml oeju słonecznikowego

4 gałązki rabarbaru – umyty, obrana skórka, pokrojony w paski

10 truskawek przekrojonych na pół

garść liści mięty polnej – dokładnie wypłukać, poszatkować drobno

odrobina cynamonu, goździków, szczypta gałki muszkatołowej

ok. 1 /2 – 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Porcja: brytfanka 21cm x 21cm

ciato rabarbarowo trukawkowo mietowe

Przygotowanie:

Jaja wbić do miski, miksować do czasu, aż zwiększą swoją objętość. Następnie, cały czas miksując dodać cukru. Jak cukier się rozpuści,  zmniejszyć obroty i powoli dodawać olej. Miksować jeszcze ok 2 minutki. Dodać rabarbar, truskawki oraz miętę. Lekko wymieszać. W misce odmierzyć odpowiednią ilość mąki, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i szczyptę soli, dodać do rabarbaru. całość wymieszać dokładnie przy pomocy łyżki, następnie przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze  ok 170-180 stopni C, przez około 40 minut, tak by wierzch ciasta był złocisty.

właściwości: Ciasto ma smak słodko kwaśny, z wyczuwalną nutą miętową. Ciasto dobre dla każdej z dosz, zawiera wszystkie 6 smaków. Właściwości rabarbaru i mięty równoważą się nawzajem.