Składniki:
360g maki (orkiszowa jasna plus pszenna razowa)
190g – 200g cukru
4 jajka
ok 300ml oeju słonecznikowego
4 gałązki rabarbaru – umyty, obrana skórka, pokrojony w paski
10 truskawek przekrojonych na pół
garść liści mięty polnej – dokładnie wypłukać, poszatkować drobno
odrobina cynamonu, goździków, szczypta gałki muszkatołowej
ok. 1 /2 – 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Porcja: brytfanka 21cm x 21cm
Przygotowanie:
Jaja wbić do miski, miksować do czasu, aż zwiększą swoją objętość. Następnie, cały czas miksując dodać cukru. Jak cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty i powoli dodawać olej. Miksować jeszcze ok 2 minutki. Dodać rabarbar, truskawki oraz miętę. Lekko wymieszać. W misce odmierzyć odpowiednią ilość mąki, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i szczyptę soli, dodać do rabarbaru. całość wymieszać dokładnie przy pomocy łyżki, następnie przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok 170-180 stopni C, przez około 40 minut, tak by wierzch ciasta był złocisty.
właściwości: Ciasto ma smak słodko kwaśny, z wyczuwalną nutą miętową. Ciasto dobre dla każdej z dosz, zawiera wszystkie 6 smaków. Właściwości rabarbaru i mięty równoważą się nawzajem.
Ciasto jest pyszne, piekłam już 3 razy, bo sezon truskawkowy jest krótki:-) osobiście bardzo smakowało mi w połączeniu z gęstym jogurtem naturalnym, idealne letnie śniadanie.
niestety truskawkowy czas odszedł na dobre:(
Ale rabarbar jeszcze jest i myślę że w połączeniu z nektarynkami czy morelkami będzie równie udany:)
pozdrawiam serdecznie:)