Ciasto robi się w taki sam sposób jak marchewkowe, tylko zamiast marchewki dajemy dynię lub dynię z marchewką. Obie wersje są pyszne, ale podam przepis gdzie jest połowa, 2/3 dyni i reszta marchewki. Przepis jest na dużą blachę.

Składniki:

2 marchewki – starte na grubym oczku

0k. 350g dyni startej na grubym oczku

400 g mąki

150 – 200g cukru brązowego -po dodaniu cukru, próbuję masę czy nie jest za słodka

300 ml oleju

4 jajka całe

2 łyżeczka cynamon, 1 łyżeczka soli

1 łyżeczka  do pieczenia (płaska!!!)

1,5 szklanka orzechów włoskich rozgniotłam w moździerzu

4 kostki czekolady czarnej, startej na tarce – dałam czekoladę gorzką Wawel Dark 70%, z drobinkami ziarna kakaowego

migdały do dekoracji

Porcje: duża blacha

ciasto dyniowo marchewkowe

ciasto dyniowo-marchewkowe

Przygotowanie:

W misce mikserem utrzeć dokładnie całe jajka, aż zrobią się puszyste. Następnie cały czas miksując, dodać powoli cukier tak, by powstała gładka masa. W następnym kroku dolewać olej, ale cały czas miksując na wysokich obrotach, tak żeby nie pojawiły się na masie “oczka z tłuszczu”.

Następnie dodać utartą dynię, marchewkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzchu można poukładać całe migdały. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 min – 45 min.

Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika, więc najlepiej po 30 minutach sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest w środku upieczone. Uważać też, żeby nie przypalić ciasta od góry.