Składniki:
- 4 garście rodzynek
- 4 daktyle
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru
- cynamon i gałka muszkatołowa
- świeża papryczka cayenne
- tarta skórka z cytryny plus trochę soku z cytryny
Porcje: 4-5 niewielkich porcji
Przygotowanie: Rodzynki i daktyle moczymy we wrzątku przez około 5 minut, wodę odlewamy. Rodzynki, daktyle oraz przyprawy wkładamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chutney ma być konsystencji mocno gęstej śmietany.
Właściwości: chutney powinien mieć ostro słodko kwaśny smak, ponieważ jest ot dodatek pobudzający trawienie i wspomagający go. Chutneye są doskonałym dodatkiem do warzyw, samosów oraz krokietów w papierze ryżowym. Świetnie uzupełniają danie o ewentualne brakujące smaki.