Mój nowy, szybki sposób na chleb, bez robienia wcześniejszego zaczynu – dobry dla zapracowanych i zabieganych mam małych Tymków, które mimo wszystko chcą dobry chlebuś:) Korzystałam ze strony http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/18/jak-zrobic-zakwas-pszenny-i-upiec-pszenny-chleb/
Składniki:
130g zakwasu żytniego
60-70g zakwasu pszennego0
około 230g wody, rozmieszanej z solą (8-10g)
około 430g mąki (pszenna pełnoziarnista 60% ilości, żytnia jasna 35% ilości, orkiszowa graham 5% ilości)
sezam, siemię lniane, ziarna dyni – według uznania
Porcja: bochenek na keksówkę
Przygotowanie:
Wymieszać zakwas z wodą, dodać ziarna, mąkę i zagnieść kulkę z ciasta. Chlebuś wyrabiać około 10 minut. W połowie wyrabiania, ciasto wyczuwalnie zmieni strukturę – będzie jakby pulchniejsze, lżejsze. Uformowałam owalny kształt i włożyłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na bok i włączyłam piekarnik i nagrzałam go do 50 stopni, i umieściłam w nim chlebuś do wyrośnięcia. U mnie proces wyrastania zajął około 7 godzin. Czekałam, aż chleb wypełni foremkę w całości. Po tym czasie wyjęłam chleb, nastawiłam piekarnik na 230 stopni i wsadziłam go z powrotem. Po ok. 15 minutach przy pomocy pędzelka, posmarowałam wierzch chleba masełkiem i zmniejszyłam temperaturę do około 180-190 stopni. Piekłam jeszcze około 25-30 minut. Chleb ma lekko twardą i chrupiącą skórkę czyli taką jak lubię najbardziej:)
polecam:)
a skad zakwass w takim razie?
zrobiłam sama zarówno pszenny jak i żytni.
pszenny z tej strony: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-pszenny-metoda-francuska a żytni stąd:piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
To bardzo dobre strony/ blogi o chlebie:)