Przepis na pyszne czekoladowe ciasto. Jest kaloryczne, więc polecam je jadać z rozsądkiem 😀 Mnie osobiście smakuje z samych czarnych czekolad, ale mój mąż, który bez słodyczy nie umie żyć ( 'D ) namówił mnie żebym dała słodką, mleczną czekoladę zamiast jednej czarnej. Tak też zrobiłam i ku mojemu zaskoczeniu ciasto wyszło dobre, aczkolwiek nieco inne w smaku od poprzedniego. Zredukowałam teraz również ilość cukru, bo inaczej chyba nawet Maciek by zaniemógł…
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (tym razem dałam jedną czekoladę czarną i jedną mleczną)
- 1 i 1/2 kostka masła
- 50 g mąki (dałam 30-40 g)
- 300 g cukru (dałam 100g cukru brązowego)
- 6 jajek (miałam tylko 4 😀 )
Porcja: jedna blacha o wym: 21 cm x 21 cm. Kiedy dawałam 6 jajek, to robiłam na dużej blasze.
Przygotowanie:
czekoladę i masło pokruszyć do garnuszka i roztopić. Aby nie spalić czekolady z masłem najlepiej ten garnuszek włożyć do większego garnka z niewielką ilością wody. W ten sposób roztopimy produkty bezpiecznie. Zestawić z ognia i przestudzić.
W garnku ubić jajka z mąką i cukrem. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 10-15 min.
Długość pieczenia zależna jest od rodzaju piekarnika i innych czynników, których dotąd nie odkryłam. Ciasto generalnie powinno być miękkie, lekko mokre w środku.
Świetne ciasto. Dziękuję za przepis.