Ajwan, nazywany również carom lub podagrycznikiem pospolitym, pochodzi z Indii. Wywodzi się z tej samej rodziny co koper ogrodowy, kminek zwyczajny czy kmin. Nasiona ajwanu są małe,  delikatne, w jasne prążki, a na końcu nasiona znajduje się charakterystyczna cienka niteczka. Krzak/ roślina ajwanu ma pierzaste liście oraz czerwone kwiaty, rośnie ponad pół metra nad ziemią. Odpowiedni klimat dla niej to gorący i suchy.

Ajwan zapachem przypomina tymianek. Doskonale nadaje się jako dodatek przy pieczeniu chleba, placków/ naleśników z grochu (włoskiego, mung dalu), do potraw warzywnych. Można go używać w całości, lekko rozgnieść w moździerzu lub bezpośrednio przed użyciem zmielić.

Ajwan stosowany jest również jako zioło lecznicze przy dolegliwościach: bóle brzucha, problemy trawienne, nudności, wymioty, kaszel i dolegliwości typu kapha: przeziębienia i gorączka. W związku z jego właściwościami: gorący, przenikliwy/ penetrujący doskonale rozbudza agni poprawiając tym samym trawienie.

ajwan

ajwan

Właściwości: mocny/ ostry w smaku, lekki, ułatwiający trawienie

Smaki: ostry, lekko gorzki

Vipaka: ostry

Virya: rozgrzewający

Wpływa na dosze: równoważy vata i kapha, może pobudzać pita