Składniki:
1,2 kg buraków – pokrojonych w plastry
2 marchewki – przekrojone wzdłuż i na pół
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1,2 łyżeczka ajwanu
sok z 2/3 cytryny
1/2 łyżeczki cukru brązowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki masła
4 kulki ziela angielskiego
Porcje: ok. 6-7 miseczek
Przygotowanie:
Buraki i marchewkę zalać wodą i postawić na gaz. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić cały ząbek czosnku na 15 – 20 minut. Pod koniec gotowania (ok. 1 godzina) dodać sok z cytryny i masalę.
MASALA: oliwę z oliwek rozgrzać mocno na patelni, wrzucić kmin rzymski a po chwili ajwan. Po około 15 s. połączyć masalę z barszczem.
Kmin rozbiłam wcześniej w moździerzu, żeby jego kawałeczki nie były za duże.
Na koniec dosolić do smaku i dodać pieprzu.
Równocześnie robiłam pasztet z soczewicy i gotując warzywa zostało mi trochę wywaru, więc dołączyłam do barszczu 1 szklankę takiego wywaru warzywnego. Pychotka 🙂
barszczyk do koniecznego zrobienia ,musi być pyszny i bardzo aromatyczny 🙂
to prawda, ta masala z kminem daje specyficzny smak inny niż w tradycyjnym barszczyku. A przez oliwę i masło jest bardziej tłusty i słodki.
pozdrawiam i smacznego życzę:)