Składniki:

1,2 kg buraków – pokrojonych w plastry

2 marchewki – przekrojone wzdłuż i na pół

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1,2 łyżeczka ajwanu

sok z  2/3 cytryny

1/2 łyżeczki cukru brązowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki masła

4 kulki ziela angielskiego

Porcje: ok. 6-7 miseczek

barszcz czerwony z kminem rzymskim

barszcz czerwony z kminem rzymskim

Przygotowanie:

Buraki i marchewkę zalać wodą i postawić na gaz. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić cały ząbek czosnku na 15 – 20  minut. Pod koniec gotowania (ok. 1 godzina) dodać sok z cytryny i masalę.

MASALA: oliwę z oliwek rozgrzać mocno na patelni, wrzucić kmin rzymski a po chwili ajwan. Po około 15 s. połączyć masalę z barszczem.

Kmin rozbiłam wcześniej w moździerzu, żeby jego kawałeczki nie były za duże.

Na koniec dosolić do smaku i dodać pieprzu.

Równocześnie robiłam pasztet z soczewicy i gotując warzywa zostało mi trochę wywaru, więc dołączyłam do barszczu 1 szklankę takiego wywaru warzywnego. Pychotka 🙂