Kwaśny (sans. amla)

charakter: goracy, ciężki, oleisty
virya: gorące
vipaka: kwaśny

Kwaśny to smak powstały z połączenia elementów ziemi i ognia. Gorące virya pomaga w stymulacji trawienia, a kwaśne vipaka w dużym stopniu wpływa na poprawieniu apetytu. Smak kwaśny używany z umiarem poprawia trawienie, wzmaga apetyt, wzmacnia serce oraz usuwa pragnienie. Ponadto kwaśny będzie stymulował krążenie krwi oraz wydalanie, odświeży i nada wybornego smaku potrawom, wyostrzy zmysły oraz pomoże w ekstrahowaniu minerałów (żelazo) z pożywienia.

Kwaśny w nadmiarze będzie powodował wrażliwość zębów, wzmożenie pragnienie, nadkwaśność, zgagę. Ponadto osłabienie, problemy z widzeniem (w b. dużych ilościach nawet ślepotę), swędzenie, bladość oraz opryszczkę, niekiedy choroby przebiegające z wysypką. Jeżeli chodzi o zaburzenia na podłożu mentalnym, to zbyt duża ilość kwaśnego może objawiać się przez zawroty głowy, złość i gniew, zniecierpliwienie oraz podwyższoną temperaturę ciała.

Do kwaśnych produktów możemy zaliczyć: owoce cytrusowe (cytryny, limonki), niedojrzałe mango, zielone winogrona, granaty, amla (hinduski agrest), owoce tamaryndowca, produkty mleczne (ser zółty, kwaśna śmietana, jogurt, zsiadłe mleko, maślanka), zielone gruszki, sfermentowane produkty (ocet winny, wino, sos sojowy, kiszona kapusta), pomidory.

Kwaśny ze względu na swoje ciepło, które wytwarza, wilgotność oraz właściwości uziemiające, w odpowiedniej ilości będzie wpływał korzystnie na vatę. Pita powinna unikać dużej ilości kwaśnego, ponieważ zawiera on więcej ciepła niż pita potrzebuje. Ciężkość i wilgoć powstająca z nadmiernego użycia owego smaku, będzie powodowała wzrost wagi i nadmierne nawilżenie kaphy.