Aby nadać potrawie wykwintny smak i wyjątkowy aromat niezbędne w naszej kuchni są przyprawy, zioła lub mieszanki ziołowe. Dzięki nim, potrawy nabierają soczystego koloru, smaku łechczącego nasze podniebienia i zapachu przyciągającego sąsiadów. Do nadawania potrawom charakteru używane są również takie części roślin jak: korzenie, kwiaty, nasiona, owoce, liście, kora czy kłącza. Używa się ich głównie ze względu na regulację procesów trawiennych.
Chciałabym, aby na tym blogu można było znaleźć jak najwięcej opisów różnych rodzajów przypraw, ziół wraz ze zdjęciami, zastosowaniem, właściwościami, jak również informacją, który typ (Vata, Pita, Kapha) najlepiej je przyswaja. Mam nadzieję, że podołam temu zadaniu. Zachęcam również do komentowania – może wiecie coś, czego nie ma w opisie, a będzie przydatne?
Zgadza sie, bez przypraw w kuchni ani rusz 😉
Bardzo lubie podczytywac Twojego bloga; jestem tu regularnie, nawet jesli nie zostawiam komentarzy 😉
Pozdrawiam serdecznie!
Bea, miło wiedzieć, że to co robisz spotyka się z jakimś odzewem.
pozdrawiam
Zgadza sie… Bede pisac czesciej, jesli masz ochote 🙂
Juz od jakiegos czasu 'mam Cie’ na mojej liscie blogow, bo troche interesuje sie Ayurveda; bylam kiedys na takim kilkugodzinnym kursie gotowania wg ayurvedy, milo bylo, tylko za krotko 😉 Staram sie cos podczytywac od czasu do czasu, ale samego czasu niestety nie zawsze mi na wszystko starcza… 😉
Witaj, mam pytanie a propos kotlecikow : czy to 'normalne’ ze nie moge wpisac pod nimi komentarza?
A swoja droga sa niezwykle kuszace, czesto u mnie goszcza wszelakie warzywne kotleciki wlasnie 🙂
Pozdrawiam!
ojojoj… musiałam jakimś cudem odznaczyć możliwość komentowania. Już wszystko gra. Uwielbiam też kotleciki a te wyszły naprawdę dobre, a przede wszystkim lekkie 🙂
A ja juz sie przerazilam ze masz dosyc moich natretnych komentarzy ;))
Twoje kotleciki mam zamiar robic jutro, jestem pewna ze beda przepyszne!
Pozdrawiam 🙂
e tam 🙂
Prosimy o więcej!
to jest dział, który niewątpliwie zaniedbałam:( Z racji tego że wolnego czasu mi przybędzie, nadrobię zaległości:)
Agnieszko już od jakiegoś czasu śledzę Twoją stronę.Wiele przepisów przetestowałam i są na 7 🙂
Ja również czekam z niecierpliwością na opis wielu przypraw i do jakiego typu są najbardziej odpowiednie i jakie mają działanie. Jestem pita i od kilku miesięcy wprowadzam nowe produkty, gotuję dania, piekę itd. I moja rodzinka nawet nie protestuje.
Ojej błąd zrobiłam.Jestem vata.Syn mnie zagadał i tak mi poleciało.
mały śpi, mam chwilkę i już się biorę za ajwan:)
dziękuje Jolu za dobre słowo:)
biorę się za pisanie.